Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56-ти ден на протести – „Велико народно въстание“

Снимка: БГНЕС

В 56-ия ден от гражданското недоволство в пространството между Министерския съвет, Президентството и Парламента в София се провежда национален протест, наречен „Велико народно въстание“. Протестите, продължили на приливи и отливи цял ден, преляха в традиционната вечерна демонстрация. Исканията са за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Хората искат нещо, което е базовата ценност на демокрацията – мандатът да се върне при тях и те да решават“, каза в интервю за бТВ лидерът на движение „Да! България“ Христо Иванов.
 
При сблъсъци между полиция и протестиращи през деня десетки потърсиха лекарска помощ. Сред пострадалите имаше и протестиращи, и полицаи. Задържани са над 35 души – футболни фенове с криминални регистрации, които са довели до ескалацията на протеста, съобщиха на брифинг от МВР.

През деня протестиращи блокираха граничните пунктове с Румъния  при Силистра и Дунав мост.

Тази вечер протест под мотото "Тръгвайте си! Веднага!" се провежда и по улиците на черноморския град, съобщава БНР Бургас.

Акции в подкрепа на протестите в България организират и български общности зад граница – в Лондон и Париж, Хага, Брюксел, Кьолн, Ванкувър, Чикаго, Австралия и Нова Зеландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ния Парушева

Българска ученичка спечели медал на Space Camp Turkiye

Ученичката Ния Парушева от 26-o Средно училище ''Йордан Йовков'' в София спечели индивидуален медал за изключително представяне в едноседмичния учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkiye. В съобщение на Центъра за творческо обучение, официален..

публикувано на 05.08.24 в 12:53

Автомобилният и товарният трафик между България и Румъния трайно ще расте. Търсят се решения

Въпреки че на "Дунав мост" в момента се извършва ремонт от българска страна, благодарение на добрата координация трафикът по него не само не е намалял, а дори е нараснал с 24-25% за леките автомобили, като нараства и за камионите. Това съобщиха на 2..

публикувано на 05.08.24 в 12:10

Военноморските сили празнуват 145-ата годишнина от основаването си

Сто четиресет и пет годишнината от създаването на българските Военноморски сили ще бъде отбелязана тази вечер в Русе. В 20,00 ч. пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили, с който..

публикувано на 05.08.24 в 07:00