Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив посреща празника си с богата културна програма

4
Експозиция „Българско възраждане“ на ул. „Цанко Лавренов“ в Старинен Пловдив
Снимка: РИМ Пловдив

Съединението на България, което отбелязваме на 6-ти септември, е и празник на втория по големина български град. Традиционно честванията в „Столицата на Съединението“ ще започнат с молебен, отслужен от Пловдивския митрополит Николай.

Мъже, жени и деца ще възкресят спомена за великото за страната ни историческо събитие. Те ще се превъплътят в  ролите на основните исторически фигури, допринесли за съединението на разединена България. За да бъде историческата възстановка максимално автентична, участниците от Комитет „Родолюбие“ са пресъздали униформите на румелийската милиция на базата на снимки и документи от края на 19 век.

По повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия Регионалният исторически музей в Пловдив отваря за свободни посещения вратите си. Пловдивчани и гости на града могат да проследят събитията около бележитата дата в експозициите „Българско възраждане” и „Съединение на България от 1885 г.”.

Експозиция „Съединение на България от 1885 г.“ на пл. „Съединение“ 1

Сред новите акценти в постоянната експозиция на музея са знамената на Голямоконарската чета и на Марашката чета, с които е обявено Съединението. Тематични витрини, посветени на героите на Съединението показват оригинали вещи, оръжия и документи на първия български княз след Освобождението − Александър I Батенберг, на майор Райчо Николов – автор на първия български военен устав и на д-р Георги Странски - председател на временното правителство на Източна Румелия.

Вижте част от колекцията от предмети и художествени произведения, носещи символиката на Съединението, в публикацията Пловдив пази спомена за славния ден на Съединението в специална експозиция.

Съставил: Дарина Григорова

Снимки: Регионален исторически музей Пловдив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15