Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската Програма за трансгранично сътрудничество ще бъде надградена

Вивиан Лоонела
Снимка: Европейска комисия

Програмата Interreg (EuropeanTerritorialCo-operation) е създадена през 1990 г. и досега са минали 4 успешни периода. Целта на програмата е да насърчава хармоничното икономическо, социално и териториално развитие на ЕС. Обхванати са три области на сътрудничество: трансгранично (Interreg A), транснационално (Interreg B) и междурегионално (Interreg C). Бюджетът на програмата се формира от вноски на ЕС и на държавите членки, като за периода 2014-2020г. той надхвърля 12 млрд. евро. По повод 30 години от началото на Interreg предстои да се направи равносметка на досегашните успехи. Ще бъдат дискутирани и начини за подобряване на постиженията, като акцентът ще бъде върху добросъседството, екологията и младежта.

В момента върви към приключване 5-ият програмен период (INTERREG V 2014-2020), в началото на който никой не можеше да си представи, че светът ще се наложи да се справя с предизвикателството Covid-19.

Как ще се развива програмата?

„Тази година се сблъскваме с изключителни обстоятелства и те изискват изключителни мерки – каза пред Радио България Вивиан Лоонела, координатор на говорителите на Европейската Комисия. – Първо, още през март, ЕК искаше веднага да подкрепи финансово държавите-членки и да им осигури възможност да използват всички вече отпуснати средства по програмата, за да се справят с проблемите на здравните си системи, на малките и средни предприятия и т.н. Второ, предложихме държавите членки да задържат неусвоените средства, които по принцип се връщат в ЕК. И третото ни предложение беше държавите да получат 100% финансиране от Фонда за кохезионна политика и да не се натоварят с обичайното си национално участие в изпълнението на проектите. Опитваме се да бъдем гъвкави и иновативни, за да се справим с кризата“. 

Г-жа Лоонела е уверена, че ще има и следващ - шести, програмен период и че България ще продължи сътрудничеството с всичките си съседи.

Премахването на трансграничните препятствия и подкрепата за междурегионални иновационни проекти (т.е. разработването на съвместни услуги от държавите членки) са целите на Interreg след 2020г.

За да се постигне това, ЕК предлага нов инструмент за граничните региони, т.н. Европейски трансграничен механизъм. Той въвежда общи правила за справяне с проблеми (пр. инфраструктурни и т.н.) по време на изпълнението на трансгранични проекти.

Така също ЕК подкрепя междурегионалните иновационни инвестиции и създаването на паневропейски клъстери в приоритетни сектори. Като такива се отчитатинформационните масиви, кръговата икономика, усъвършенстването на технологиите за производство, киберсигурността и др.

Целта е да се постигне висок стандарт на живот и икономическо благосъстояние в държавите членки, казва по този въпрос г-жа Лоонела. Но за да се постигне устойчиво развитие трябва да има иновации. Ключовата дума за следващия програмен период е „Дигитализация“, но ще се концентрираме също върху секторите Здравеопазване и Туризъм. За периода 2021-2027 г. сме предложили допълнително около 500 милиона евро за междурегионални иновационни инвестиции, така че и най-изоставащите европейски региони да се интегрират и да развиват своите икономики“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Полезно: Как получават пенсия българи с осигурителен стаж в България и други страни в ЕС

С влизането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. се откриха много нови възможности за трудова реализация на българите в други страни-членки на ЕС. И те се възползваха. Как обаче се сумира осигурителният стаж, придобит и у нас, и в други..

публикувано на 29.03.24 в 11:25
Гвардейски представителен духов оркестър

Военни маршове и джаз за 20 години България в НАТО

Любимият на българската публика Гвардейски представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и Джаз-бендът на НАТО, в който участват музиканти от различни страни-членки на алианса, ще изнесат тази вечер от 18.00 часа в..

публикувано на 29.03.24 в 09:05
Пролет в Ботаническата градина в Балчик

Петък – затопляне и пролетни температури

В петък , 29 март, ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от западната четвърт. Дневните температури ще се повишават - максималните ще са между 21° и 26°, в София – около 21°. Минималните ще са между 4° и 9°,..

публикувано на 28.03.24 в 20:25