Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търси се… най-вкусната рибена чорба

7
Снимка: Facebook/@festivalnaribata

Бургас отново ни примамва да се отправим към морето за дълъг уикенд. На 11 септември започва Фестивалът на рибата и виното, който обещава да изпълни дните ни с настроение, рибарски традиции и музика.

В парк „Приморски“ ще станем свидетели на приготовлението на пресни морски деликатеси. Селектирани изби от цяла България ще представят най-добрите си вина, а местни танцови състави и популярни изпълнители ще допълнят тридневната програма на фестивала.

Кулминацията на празника ще бъде конкурсът за „Най-добра рибена чорба на Бургас“. Очаква се в него да се включат и много заведения от града. Корифеите в приготовлението на традиционната за всяко рибарско селище гозба, ще бъдат оценявани от авторитетно жури по няколко критерия: вкусови качества, съставки и цялостно впечатление от рецептата и чорбата. 


Победителят в оспорваната надпревара ще получи специален приз, който да окачи в заведението си като удостоверение, че именно там ще се предлага най-добрата рибена чорба в Бургас през следващата година.


Любителите на рибни ястия в България добре знаят, че вкусна рибена чорба се приготвя не само край морето. Научете повече за тайните на добрата рибена чорба от публикацията на Радио България: Българската кухня: Рибена саламура.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Facebook/@festivalnaribata



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30

Кукери, старци, бабугери, чауши … село Турия е домакин на маскарадни игри

Подбалканското село Турия посреща над хиляда участници в маскарадните игри "Старци в Турия“. В тазгодишното издание на фестивала на 30 март ще се включат 28 кукерски групи от цяла България. Ежегодно събитието привлича хиляди гости от страната и..

публикувано на 30.03.24 в 07:10

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30