Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Търси се… най-вкусната рибена чорба

7
Снимка: Facebook/@festivalnaribata

Бургас отново ни примамва да се отправим към морето за дълъг уикенд. На 11 септември започва Фестивалът на рибата и виното, който обещава да изпълни дните ни с настроение, рибарски традиции и музика.

В парк „Приморски“ ще станем свидетели на приготовлението на пресни морски деликатеси. Селектирани изби от цяла България ще представят най-добрите си вина, а местни танцови състави и популярни изпълнители ще допълнят тридневната програма на фестивала.

Кулминацията на празника ще бъде конкурсът за „Най-добра рибена чорба на Бургас“. Очаква се в него да се включат и много заведения от града. Корифеите в приготовлението на традиционната за всяко рибарско селище гозба, ще бъдат оценявани от авторитетно жури по няколко критерия: вкусови качества, съставки и цялостно впечатление от рецептата и чорбата. 


Победителят в оспорваната надпревара ще получи специален приз, който да окачи в заведението си като удостоверение, че именно там ще се предлага най-добрата рибена чорба в Бургас през следващата година.


Любителите на рибни ястия в България добре знаят, че вкусна рибена чорба се приготвя не само край морето. Научете повече за тайните на добрата рибена чорба от публикацията на Радио България: Българската кухня: Рибена саламура.

Редактор: Елена Каркаланова

Снимки: Facebook/@festivalnaribata

Галерия

Още от категорията

За Свети Димитър и неземната му духовна сила

Димитровден е голям християнски празник. На този ден почитаме паметта на Свети великомъченик Димитър Мироточиви, роден в Солун през ІІІ век, син на градоначалник, дълбоко вярващ християнин. По онова време властите преследвали християнството, затова..

публикувано на 26.10.20 в 03:00

Белязани съдби или татуировки за спасение

Те датират още от праисторията. По-късно траките ги използват като задължителен елемент от външността си. Татуировките, с които покривали телата си, представлявали сложна плетеница от геометрични и зооморфни фигури, натоварени със символика. А..

публикувано на 20.10.20 в 10:02

Тодор Тодоров – живата фолклорна енциклопедия

В средите на нашите народни музиканти Тодор Тодоров е истинска легенда. Познанията му за българския фолклор, особено за изпълнителското изкуство, респектират дори най-задълбочените изследователи. Той няма нито научни титли, нито дори специално..

публикувано на 07.10.20 в 12:41