Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Геранеа“ – дивият рай на Добруджа

Снимка: Facebook / geranea

Сред плодородните равнини на Добруджа туристите попадат в истински рай. Екопаркът „Геранеа“ е разположен на площ от 7 хиляди декара на няколко километра от курортите „Албена“ и „Златни пясъци“ и едва на 35 км от Варна.

Мястото очарова с дивата си красота по всяко време на годината. Заради близостта си до морето климатът тук е мек, а сняг се задържа много рядко. Гости от страната и чужбина се отбиват в парка, за да се срещнат „очи в очи“ с типични за местната лонгозна среда животни, като дива свиня, елен лопатар, сърни, камерунски кози, зайци, фазани, яребици и различни хищни птици.

В парка са изградени 7 вишки. От тях туристите могат на безопасно разстояние да наблюдават животните, които се движат свободно в естествената им среда. А за онези, които обичат разходките сред природата са създадени няколко еко пътеки с беседки и пейки.
Още древните траки били очаровани от тази местност. Нарекли я „Долината на пролетта” заради мекия климат и вечнозелената природа. По-късно римляните й дали името ‒ „Гераниум” , което в превод означава здраве.
Научете повече за този недокоснат от цивилизацията кът на Добруджа като прочетете публикацията от колекцията на Радио България: Екопарк с диви животни посреща гости в Добруджа

Редактор: Венета Николова

Снимки: Facebook / geranea 

Още от категорията

„Бела съм, бела, юначе“ – стари женски тайни за красота

Нашите баби са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм. Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят..

публикувано на 13.09.20 в 05:00

76 години от 9 септември - една спорна дата в българската история

Допреди 31 години, 9 септември се отбелязваше в България като национален празник и преломна дата, довела на власт Българската комунистическа партия - БКП. Днес по-старите поколения остават поделени в оценките си за налагането на комунистическия режим в..

публикувано на 09.09.20 в 05:05

България празнува 135 години от своето Съединение

На 6 септември страната ни отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, автономна област в рамките на Османската империя. Предисторията на това паметно за българите събитие започва през 1878-а – годината, в която..

публикувано на 06.09.20 в 03:15