Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски ...

Събития с балкански адрес, 7 – 11 септември 2020 г.

Продължава средиземноморската криза между Турция и Гърция

Няма прогрес в НАТО за спиране на ескалацията в Източното Средиземноморие между Турция и Гърция. Анкара иска преговори без предварителни условия. Атина настоява за изтегляне от региона на турския проучвателен съд „Оруч Реис“. ЕС е готов на допълнителни ограничителни мерки срещу Турция, ако Анкара не се ангажира с диалог за намаляване на напрежението, се казва в заключението от Срещата на върха на страните членки с излаз на Средиземно море (Med7) в Аячо, Корсика, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от БТА. На път за Кипър държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че ще търси мирно решение на засилващото се напрежение в източното Средиземноморие. Той призова Турция да изтегли военните си сили, а спорът да се реши мирно и по дипломатически път, предаде Агенция „Франс прес“.


Румъния - с най-много дела в ОЛАФ за 2019 г.

Румъния е страната, срещу която Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ е извършила най-много разследвания през 2019 г., съобщава телевизия DiGi24, позовавайки се на доклад на службата. Миналата година ОЛАФ е разследвала как са похарчени евросредства в 42 страни. Приключени са 100 дела. 11 от тях са за изразходването на еврофондове в Румъния. 9 са приключили с препоръки за ревизия на разходите. Според доклада на второ място е Италия с 9 решени дела. Следват Гърция, Полша и България с по 7 финализирани дела. Видовете измами, установени от ОЛАФ в Румъния, включват ферми с аквакултури в зони, в които няма вода, еврофондове за предотвратяване на горски пожари, използвани по проект за казино и хотел, фиктивно съдружие за спечелване на търг и други.


Спор между Словения и Хърватия за марка вино

Общият Съд на ЕС отхвърли жалбата на Словения срещу Еврокомисията за марката „Теран”. Казусът е продължителен спор между словенски и хърватски винопроизводители, предаде БТА. Словения настояваше ЕС да отмени използването на термина „Теран” върху етикетите на хърватското вино от Истра. След приемането на Словения в ЕС терминът се използва върху етикетите на някои словенски вина, основно като традиционно име за вина от района на Крас. Любляна искаше Еврокомисията да забрани термина „Хърватска Истра – Теран”. След отделянето им от Югославия двете съседни страни все още нямат регулирана граница по Адриатика и продължават да водят безкрайни спорове за търговски имена и марки.


Всеки пети черногорец е без работа

Според националлното Бюро по труда безработните в Черна гора са вече 18,56%. Според статистиката най-голям е бил делът на трудоспособните черногорци, търсещи работа, през 2000 г. - 32,7%., а най-малък - 10,1%, през 2009 г. В Бюрото по труда от началото на тази година са се регистрирали 8350 души, които са си намерили работа. Успоредно с безработицата в Черна гора има и 14 840 свободни работни места, предаде БГНЕС.


На пазар в Одрин само с маски

"Не влизайте без маски", "Задължително слагайте маски", "Спазвайте социална дистанция". Подобни предупредителни надписи ще бъдат разлепени навсякъде в пограничния град Одрин, включително на местата, масово посещавани от български туристи. Българите се върнаха на местните пазарища след вдигането на карантината от страна на българските власти за идващите от Турция. Областната управа на вилает Тракия е решила да продължи безплатното раздаване на предпазни маски и дезинфектанти на всички пътници, идващи от чужбина. Вътрешното министерство вече разпореди маските да са задължителни за носене на всички публични места, предаде БТА.


САЩ не искат Косово да се смесва със споровете в Босна и Херцеговина

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви в Сараево, че споразумението между Белград и Прищина от Белия дом, е в подкрепа на нормализирането на икономическите отношения, съобщава белградският в. „Блиц“. Палмър подкрепи подновяването на сръбско-косовските преговори в Брюксел. Дипломатът подчерта, че в преговорния формат не може да се добавят и проблемите на Босна и Херцеговина. Според САЩ Косово и Република Сръбска са несравними. „Косово е държава и имаме дипломатически отношения с тях. Но рамката за политическото бъдеще на Република Сръбска е установена в Дейтънското споразумение, а това е бъдеще на Босна и Херцеговина. Тя е независима държава и има своя териториална цялост“, подчертава Палмър, цитиран от сараевския в. „Дневни аваз“.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Започна работа 45-ото Народно събрание

Най-възрастният депутат Мика Зайкова откри работата на 45-тото Народно събрание.  „Народът ни изпрати в тази зала за промяна, която да ни извади от всички последни места в ЕС“ , каза Зайкова. Депутатите положиха клетва, като петима от членовете на..

обновено на 15.04.21 в 11:45
Тържественото първо заседание ще се осъществи в историческата сграда на Народното събрание

Новоизбраните народни представители се събират на първото си заседание

Днес е първото заседание на избраното на 4 април 45-о Народно събрание. Ако потърсим символика в избора на датата – 15 април, ще видим, че тя е обрамчена от две важни събития, свързани с историята на българския парламентаризъм . На 14 април..

публикувано на 15.04.21 в 06:05

НАТО: Изтегляме контингентите си от Афганистан

На извънредна среща, проведена чрез видеоконферентна връзка с намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен и секретаря по отбрана Лойд Остин, съюзниците от НАТО решиха от 1 май т.г. да започне постепенното изтегляне на военните сили..

обновено на 15.04.21 в 00:15