Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туршиено време е

Снимка: Ани Петрова

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови. 



Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в  публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България започват "Горещниците"

На 15, 16 и 17 юли, най-топлите дни на лятото, в България се извършват редица предпазващи ритуали. Те имат езически произход и са свързани с култа към огъня. Повече за тях, както и за богатата празнична обредност в тези три дни можете да..

публикувано на 15.07.24 в 09:10

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21