Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учебната година – присъствена, с възможност за дистанционно превключване

Снимка: БТА

На 15 септември по традиция в България учениците се завръщат в училище. След обявяването на пандемията от Covid-19 през март и последвалите мерки за дистанционно обучение, това ще бъде и първият досег на децата и младите хора с класната стая и съучениците след месеци на работа от вкъщи.

Неочакваната криза, която засегна всички нас, сега налага общите правила за дистанция, дезинфекция и дисциплина и в българското училище. Дълго време родители и учители се питаха дали новата 2020-21 учебна година няма да започне дистанционно – с преподаване и обучение във виртуалната класна стая. Най-разочаровани от това щяха да бъдат първокласниците, които с нетърпение очакват да прекрачат за пръв път училищния праг. Тази година в страната ще има 59 хиляди деца в първи клас.

„Очаквам учебната година да е трудна, тя ще протече в условията на непредвидимост заради ситуацията с коронавируса, но основната цел е обучението да бъде присъствено за всички ученици в страната“ – заяви просветният министър Красимир Вълчев в навечерието на първия учебен ден. Министерството е предвидило превключване към електронно обучение, в случай на влошена епидемична обстановка. С това се слага край на т.нар. грипни ваканции, които бяха ежегодна практика в близкото минало.

Съвсем малък е броят на родителите, които по здравословни причини или заради притеснение от заразата, са предпочели да оставят децата си за обучение вкъщи. Те са не повече 200-300 семейства за цяла България, показват данните на просветното ведомство.

От друга страна, стотици български семейства, водени не от страх, а по-скоро от стремеж да осигурят добра учебна среда за децата си,  избират формата на домашното образование. А тя е различна от дистанционното обучение, познато ни като част от мерките за социална изолация на учениците, покрай Covid-19. Всъщност, при домашното образование основната роля играе родителят. Той сам подбира учебната програма и начина, по който да поднесе уроците на детето. По думите на Петър Порумбачанов – председател на Асоциацията за домашно образование в България и баща на четири деца, това съвсем не е проста работа. Защото самите родители също трябва да учат постоянно и да четат, за да разбират целия процес.

„Дистанционното образование, което сега се наложи, би могло да даде добри резултати, но само ако родителите осъзнават собствената си роля в него. Ние сме свикнали някой друг да свърши работата с образованието на децата ни. Да поемем отговорност, означава да сме изключително ангажирани към целия образователен процес. Това включва да разбираме каква е методологията на работа, да сме наясно с материалите, които трябва да ползваме в различните възрасти и т.н. Родителят би трябвало да е първостепенен учител на своите деца, това е и наше задължение по конституция - трябва да сме много внимателни и винаги в полза на децата си. Най-важното е,  родителите да поставят ясни цели в различните образователни етапи, за да ги следват. Ако нямаме цел, ние не знаем накъде всъщност отиваме“.


Броят на семействата, които обучават децата си вкъщи е близо 1500 и понеже тази форма избират предимно многодетните семейства, това означава, че домашните ученици у нас са около 3 хиляди – уточнява Петър Порумбачанов:

„Общността постоянно расте и да си призная – не съм очаквал такъв ръст на интереса към този вид образование, особено в последните години. Домашно образование е съществувало през цялата история, то е просто тип частно образование. От историческа гледна точка ново е държавното централизирано обучение. Аз като историк съм изследвал корените на образованието - методите и начините, с които са се образовали българите още от основаването на държавата. Насърчен съм от всичко, което съм проучил по темата за домашното образование в исторически план“.

Снимки: БТА, Pixabay, Facebook /Петър Порумбачанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45