Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Чиста мобилност за всички“ е темата на Европейската седмица на мобилността

Снимка: БГНЕС

Европейската седмица на мобилността се провежда всяка година от 2002 година насам по инициатива на Европейската комисия около Световния ден без автомобили (22 септември). Макар и строго регламентирана в рамките на 7 дни, програмата ѝ винаги е наситена със събития, които насърчават дейностите, водещи до намаляване на замърсяването на въздуха, на задръстванията, пътно-транспортните произшествия и на други негативни последици от прекалената урбанизация.

Разнообразните инициативи често стават повод гражданите на ЕС да преосмислят начина си на живот, а също – нуждата им от някои поръчвани стоки, както и необходимостта от придвижването с личен автомобил. През 2020 г. темата на седмицата е: "Чиста мобилност за всички", а мотото: "Избери как да се придвижиш".

За първи път в рамките на Европейската седмица на мобилността, през  2020 г. ще бъде връчена награда за пътна безопасност в градска среда, която ще получи испанският град Понтеведра за приноса на местните власти за подобряване на безопасността по пътищата. Предвижда се тази награда да се връчва всяка година. До 9 септември 2020 г. за участие са се регистрирали 2227 града от 39 европейски страни, като от България броят им е 22. Национален координатор на проявите в България за Европейската седмица на мобилността е Министерството на околната среда и водите.За пета година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира и кампания за недопускане на нито една жертва на пътя поне за ден.

Статистиката сочи, че в рамките на европейския континент, жертвите всеки ден са около 70. През 2020 г. преименуваната на ROADPOL Европейска мрежа на службите на пътна полиция, предвижда кампанията да се проведе като Дни на безопасността на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS) в периода 16-22 септември 2020 г., когато се отбелязва и Европейската седмица на мобилността. Мотото през тази година е "Stay alive and save lives", а за България - „Остани жив! Пази живота!“Организаторите от ROADPOL смятат, че за жертвите на пътя отговорността е на всички.

Акцент в кампанията е и стремежът за ограничаване влиянието на разсейването на водачите по време на движение. Все повече доказателства сочат, че главни „виновници“ за разсейването на водачите са мобилните устройства и различни електронни системи, вградени в превозните средства. Научно изследване определя, че рискът от пътно-транспортно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на номер и 6,1 пъти при изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 % от катастрофите, а по данни на испанските органи през 2017 г. то е изпреварило дори превишаването на скоростта и употребата на алкохол като причина за инциденти на пътя.

В рамките на кампанията, до 20 септември се провежда засилен контрол на движението по пътищата. Следи се за спазване на забраните за използване на мобилен телефон при управлението на електрическо превозно средство, автомобил без хендс-фрий, използването на колани от водачи и пътници и детски обезопасителни  седалки при превозването на малчуганите.

Съставил: Йоан Колев
Снимки: facebook.com/roadpoleu

Още от категорията

Академия за лидери събра младежи от България и Северна Македония

Европейската перспектива на Западните Балкани, външната политиката на Европейския съюз, как Европа подпомага малките населени места – това бяха част от темите, разгледани по време на сесията на Академията за млади регионални лидери и..

публикувано на 19.09.20 в 10:45

Външният министър на България се среща с българи в Одеса

Черноморският град е част от официалното посещение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Украйна . За днес, 19 сепетмври, е предвидена среща с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската..

публикувано на 19.09.20 в 09:40

3,13% са новозаразените с Covid-19 при 6 402 теста за денонощието

189 са новозаразените с коронавирус за последното денонощие , сочат данните на Единния информационен портал. От началото на пандемията броят им е вече 18 733. Регистрираните нови случаи на Covid-19 са 3,13% от направените 6 042 PCR теста...

публикувано на 19.09.20 в 09:24