Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на мановия мед - „черното злато на Странджа“

Снимка: архив инициатори

На прага на есента на преден план излиза грижата за укрепване на организма и на имунната система. А какво по-добро решение за това от разходките сред природата, в съчетание с ползотворните свойства на мановия мед, например! В Странджа планина можете да комбинирате и двете. 

Местни предприемачи са разработили специален маршрут, който представя отблизо странджанския манов мед и биологичните пчелни продукти, които се произвеждат в горите край река Велека. Туристите имат възможност да посетят два пчелина, разположени в нестинарските села на Странджа - казват организаторите на местните турове. В тях се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни продукти, които повишават имунитета.

Странджанският манов мед е с доказани лечебни свойства и отдавна се е наложил като част от туристическото лого на планината. Не случайно го наричат „черното злато на Странджа“! През 2019 г. той стана първият български продукт, регистриран със Защитено наименование за произход по Европейските схеми за качество. Произвежда се от медоносни пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун.

Медът от Странджа има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Благодарение на комплекса от минерали, незаменими аминокиселини и витамини, той се използва за повишаване на имунитета и за лечението на различни проблеми - от грип до бъбречни и чернодробни заболявания.

Успоредно с посещенията на пчелините, туристите опознават и вътрешността на планината, нейните древни светилища, традиции, природа и местна кухня.

Снимки: архив организотори



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ТОП 7 на най-красивите и загадъчни пещери в България

България е осеяна с над 5 хиляди пещери, коя от коя по-тайнствени и недостъпни, всяка със своята история, завладяваща красота и загадки. Част от тези истински подземни съкровищници са благоустроени и посрещат туристи. Ето някои от..

публикувано на 17.07.24 в 09:35

Фестивали, знойни плажове и планинска прохлада – защо да изберете Царево за лятната си почивка

Над 60-километрова крайбрежна ивица с 21 плажа, голямо разнообразие от хотели, къщи за гости, стаи под наем, къмпинги, заведения, спортни съоръжения и най-вече – красивата природа на Странджа!  Царево е магнит за туристи и една от най-населените ни..

публикувано на 15.07.24 в 06:55

Връх Станчов Камък е бижу в короната на Западните Родопи – нов екомаршрут в община Лъки

Родопската община Лъки работи по изграждането на нова екопътека, която ще води до емблематичния връх Станчов Камък , който е част от Переликско-Преспанския дял на Западните Родопи, научаваме от  сайта bgtourism.bg. Върхът е с височина 1299 м и..

публикувано на 14.07.24 в 09:10