Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По следите на мановия мед - „черното злато на Странджа“

Снимка: архив инициатори

На прага на есента на преден план излиза грижата за укрепване на организма и на имунната система. А какво по-добро решение за това от разходките сред природата, в съчетание с ползотворните свойства на мановия мед, например! В Странджа планина можете да комбинирате и двете. 

Местни предприемачи са разработили специален маршрут, който представя отблизо странджанския манов мед и биологичните пчелни продукти, които се произвеждат в горите край река Велека. Туристите имат възможност да посетят два пчелина, разположени в нестинарските села на Странджа - казват организаторите на местните турове. В тях се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни продукти, които повишават имунитета.

Странджанският манов мед е с доказани лечебни свойства и отдавна се е наложил като част от туристическото лого на планината. Не случайно го наричат „черното злато на Странджа“! През 2019 г. той стана първият български продукт, регистриран със Защитено наименование за произход по Европейските схеми за качество. Произвежда се от медоносни пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун.

Медът от Странджа има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Благодарение на комплекса от минерали, незаменими аминокиселини и витамини, той се използва за повишаване на имунитета и за лечението на различни проблеми - от грип до бъбречни и чернодробни заболявания.

Успоредно с посещенията на пчелините, туристите опознават и вътрешността на планината, нейните древни светилища, традиции, природа и местна кухня.

Снимки: архив организотори



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15

София Ленд приютява 7-ото издание на Camping and Caravaning Expo 2024

Най-голямото специализирано изложение за къмпинг туризъм, водни спортове и свободно време на открито се завръща за седми пореден път и то на нова локация - София Ленд . За да приюти събитието, бившият столичен лунапарк отваря врати за първи път, след..

публикувано на 12.04.24 в 05:50
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50