На прага на есента на преден план излиза грижата за укрепване на организма и на имунната система. А какво по-добро решение за това от разходките сред природата, в съчетание с ползотворните свойства на мановия мед, например! В Странджа планина можете да комбинирате и двете.
Местни предприемачи са разработили специален маршрут, който представя отблизо странджанския манов мед и биологичните пчелни продукти, които се произвеждат в горите край река Велека. Туристите имат възможност да посетят два пчелина, разположени в нестинарските села на Странджа - казват организаторите на местните турове. В тях се добива биологичен мед, меден оцет и пчелни продукти, които повишават имунитета.
Странджанският манов мед е с доказани лечебни свойства и отдавна се е наложил като част от туристическото лого на планината. Не случайно го наричат „черното злато на Странджа“! През 2019 г. той стана първият български продукт, регистриран със Защитено наименование за произход по Европейските схеми за качество. Произвежда се от медоносни пчели, които събират медената роса по растенията и сладката течност от жълъдите на странджанския дъб благун.
Медът от Странджа има аромат на печени плодове и карамел и е с много ниско съдържание на полени. Благодарение на комплекса от минерали, незаменими аминокиселини и витамини, той се използва за повишаване на имунитета и за лечението на различни проблеми - от грип до бъбречни и чернодробни заболявания.
Успоредно с посещенията на пчелините, туристите опознават и вътрешността на планината, нейните древни светилища, традиции, природа и местна кухня.
Снимки: архив организотори
Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..
Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..
Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а? Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..