Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

Снимка: архив

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан. 

София означава Мъдрост, тоест Премъдростта Божия, на която е кръстена светата мъченица. Затова и нейните дъщери носят имената на основните плодове на Духа – вярата, надеждата и любовта.

17 септември е избран за празник на град София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Съгласно общинската наредба за символиката и отличията, приета през 2007 г., в Деня на София се провежда тържествена сесия на градския парламент, а на нея се връчват отличия на обществени дейци с принос за духовността и културата в столичния град.

Всяка година на 17 септември в близост до базиликата „Света София“ се провежда тържествена церемония, отслужва се и празнична литургия.

Интересно е да се отбележи, че често се допуска грешка, когато се смята, че храмовете с името „Света София” (например, тези в българската столица и в Истанбул), които са издигнати за прослава на Божия Син, са именувани не на Него, а на светицата София. А, всъщност, Премъдростта Божия е едно от прозвищата на Иисус Христос. По думите на столичния заместник-кмет доц. д-р Тодор Чобанов, който е и университетски преподавател, Христос е Логосът, Словото Божие, въплътено в човешка плът. И Христос - Мъдрост, е името на столичния град. Затова и най-старият православен храм в днешната българска столица – „Света София“, е възприел за свой храмов празник  датата 25 март – Благовещение.

Повече за историята на града, носещ името София, както и за някои от най-големите му забележителности, вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50