Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

Снимка: архив

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан. 

София означава Мъдрост, тоест Премъдростта Божия, на която е кръстена светата мъченица. Затова и нейните дъщери носят имената на основните плодове на Духа – вярата, надеждата и любовта.

17 септември е избран за празник на град София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Съгласно общинската наредба за символиката и отличията, приета през 2007 г., в Деня на София се провежда тържествена сесия на градския парламент, а на нея се връчват отличия на обществени дейци с принос за духовността и културата в столичния град.

Всяка година на 17 септември в близост до базиликата „Света София“ се провежда тържествена церемония, отслужва се и празнична литургия.

Интересно е да се отбележи, че често се допуска грешка, когато се смята, че храмовете с името „Света София” (например, тези в българската столица и в Истанбул), които са издигнати за прослава на Божия Син, са именувани не на Него, а на светицата София. А, всъщност, Премъдростта Божия е едно от прозвищата на Иисус Христос. По думите на столичния заместник-кмет доц. д-р Тодор Чобанов, който е и университетски преподавател, Христос е Логосът, Словото Божие, въплътено в човешка плът. И Христос - Мъдрост, е името на столичния град. Затова и най-старият православен храм в днешната българска столица – „Света София“, е възприел за свой храмов празник  датата 25 март – Благовещение.

Повече за историята на града, носещ името София, както и за някои от най-големите му забележителности, вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отбелязваме 125 години от рождението на композитора Панчо Владигеров

На 13 март 1899 година в Цюрих, Швейцария, се ражда големият български композитор, музикант, диригент и педагог Панчо Владигеров . Той свири на пиано и композира от най-ранна възраст. Автор е на многобройно творчество в различни жанрове - опера, балет,..

публикувано на 13.03.24 в 06:25

"По-полека" … днес е Денят на бавните обороти

Едно любопитно събитие отбелязваме днес – Международния ден на бавните обороти, известен още като Празник на спокойствието. Социалното движение, наречено Slow Life (Бавен живот), се заражда през 1986 г. На днешната дата в повече от 90 града в..

публикувано на 26.02.24 в 06:30
Бюст-паметник на Васил Левски в Тараклия, Молдова

Паметта за Апостола обединява сънародници от цял свят

Независимо от възраст, вяра, етнос и социална принадлежност, паметта за националния герой на България Васил Левски обединява българите по цял свят. В деня на неговата гибел хиляди се стичат към мемориалите на признателност, за да се поклонят пред..

публикувано на 18.02.24 в 10:16