Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Деня на независимостта на България - онлайн премиера в 12 европейски столици

Снимка: БГНЕС

На 22 септември, Деня на независимостта на България, ще бъде излъчен концертът на Веско Ешкенази с Плевенската филхармония, запис от края на август – съобщиха на своите официални страници Българските културни институти в чужбина.

Концертът, заснет на хълма Царевец в старопрестолния град Велико Търново, е с начало 20 ч. българско време (19 ч. СЕТ). Ще прозвучат две произведения, създадени в различни епохи – четирите кончерти гроси „Годишните времена“ от Антонио Вивалди (XVIII в.) и аранжимент на „Четирите годишни времена“, танго квинтета на Астор Пиацола (ХХ в.).  В програмата музиката на двамата композитори се редува. Оригиналът на творбата на Пиацола е в аранжимент за цигулка и струнен оркестър, направен от Леонид Десятников, който е „вплел“ в музикалната тъкан кратки цитати от творбата на Вивалди. Концертът бе част от юбилейното издание на Летния фестивал „Сцена на вековете“, организиран от Община Велико Търново.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата на Република България. Той ще се излъчва едновременно от Българските културни институти. „Облечете си официалните дрехи и Ви очакваме пред екраните“, написа в социалните мрежи известният български цигулар, концертмайстор на Концертгебау оркестър – Амстердам, който тази година отбеляза своята 50-годишнина с поредица от концерти в родината си.

Още от категорията

"Вазовите песни" - в Деня на народните будители

Някои от най-големите имена в българската музика са част от нов музикален филм, който БНТ 1 ще излъчи на 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:00 часа .  Филмът е посветен на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а с изпълненията си..

публикувано на 29.10.20 в 19:30

Китарният конкурс в Кюстендил има нови лауреати

За 24 път Кюстендил събра млади музиканти, които премериха талант в рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. М. Големинов“. Коронавирусната епидемия осуети участието на китаристи от чужбина в събитието, организирано от Община..

публикувано на 26.10.20 в 15:41

Български концертни вечери в Ню Йорк

Български произведения в изпълнение на български музиканти – това е идеята, родила фестивала за камерна музика в Ню Йорк. Председател на организационния комитет е пианистката Лора Чекоратова, позната и от създадения от нея фестивал „Неотъпкана..

публикувано на 26.10.20 в 12:40