Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на независимостта на България - онлайн премиера в 12 европейски столици

Снимка: БГНЕС

На 22 септември, Деня на независимостта на България, ще бъде излъчен концертът на Веско Ешкенази с Плевенската филхармония, запис от края на август – съобщиха на своите официални страници Българските културни институти в чужбина.

Концертът, заснет на хълма Царевец в старопрестолния град Велико Търново, е с начало 20 ч. българско време (19 ч. СЕТ). 



Ще прозвучат две произведения, създадени в различни епохи – четирите кончерти гроси „Годишните времена“ от Антонио Вивалди (XVIII в.) и аранжимент на „Четирите годишни времена“, танго квинтета на Астор Пиацола (ХХ в.).  В програмата музиката на двамата композитори се редува. Оригиналът на творбата на Пиацола е в аранжимент за цигулка и струнен оркестър, направен от Леонид Десятников, който е „вплел“ в музикалната тъкан кратки цитати от творбата на Вивалди. Концертът бе част от юбилейното издание на Летния фестивал „Сцена на вековете“, организиран от Община Велико Търново.

Събитието е под патронажа на Министерството на културата на Република България. Той ще се излъчва едновременно от Българските културни институти. „Облечете си официалните дрехи и Ви очакваме пред екраните“, написа в социалните мрежи известният български цигулар, концертмайстор на Концертгебау оркестър – Амстердам, който тази година отбеляза своята 50-годишнина с поредица от концерти в родината си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15