Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР със силно начало

Снимка: БНР - Ани Петрова

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 25 септември с концерт в зала „България“ под палката на Марк Кадин, главният диригент на състава.В първата част, в Концерт № 3 за пиано и оркестър от Бетовен, солист е младият украински пианист Дмитро Чони - победител в престижни международни конкурси, сред които „Бузони“ (Италия, 2017 г.). Във втората част радио-симфониците ще изпълнят Симфония № 100 от Хайдн, наричана „Военна“, както и пиесата „Timber & Steel”  („Дърво и стомана”) от Добринка Табакова, която споделя: „Произведението е поръчано от BBC по повод 150 години от рождението на сър Хенри, съосновател на емблематичния BBC Proms – най-големия фестивал за класическа музикав Англия. “Премиерата се е състояла в края на август 2019 г., в рамките на BBC Proms, в изпълнение на BBC Concert Orchestra и диригента Брамуел Тоуви. В София ще се състои българската премиера на „Дърво и стомана“.

Нека припомним, че Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци на съвременната сцена.Родена е в Пловдив, но семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. и там се развива кариерата на нашата сънародничка. Завършила е Royal Academy of Music Junior Department в Лондон и Guildhall School of Music & Drama. Защитила е докторат по композиция в King's College – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят. Първият ѝ авторски албум „String Paths”, издаден от ECM Records, е номиниран за наградата „Грами“ в категорията „Най-добър класически албум“. Тя е резидентен композитор на оркестъра на ВВС от 2018 г.

Програмата за новия сезон на СО на БНР включва още редица премиери, а инструменталистите и техният главен диригент обещават интригуващи заглавия, премиери, бисери от българската музика и световни шедьоври. Заедно на една сцена с радио-симфониците ще бъдат изтъкнати български гост-диригенти и забележителни солисти.

Съставил: Албена Безовска
Снимки: БНР - архив

Още от категорията

София посреща Световния ден на операта с отменени представления

С отменени представления, заради кризата с коронавируса, Софийската опера и балет посреща Световния ден на операта - 25 октомври. Свой специален ден оперното изкуство има от 2019 година. Инициативата идва от страна на професионалната..

публикувано на 25.10.20 в 06:15
Екатерина, Панчо, Александър и Константин Владигерови

„Петолиние на паметта“ … и на музикалната приемственост

Известните джаз музиканти Екатерина, Александър и Константин Владигерови , които от години са част от културния живот на Виена, имаха чудесно „българско лято“, с други думи – време за семейството, приятелите и почитателите си. Внуците на..

публикувано на 24.10.20 в 09:40
„Летящите номади“

Новият проект „Синтезис“ – записан сред тишината на природата

Новият аудио-визуален проект на „Летящите номади“, представени от Даниел и Кристина Ангелови, се нарича „Синтезис“ и е посветен на природата и деликатния ѝ баланс с човечеството. Мястото, което са избрали за заснемане на първия..

публикувано на 22.10.20 в 12:08