Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият сезон на Симфоничния оркестър на БНР със силно начало

Снимка: БНР - Ани Петрова

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон на 25 септември с концерт в зала „България“ под палката на Марк Кадин, главният диригент на състава.



В първата част, в Концерт № 3 за пиано и оркестър от Бетовен, солист е младият украински пианист Дмитро Чони - победител в престижни международни конкурси, сред които „Бузони“ (Италия, 2017 г.). Във втората част радио-симфониците ще изпълнят Симфония № 100 от Хайдн, наричана „Военна“, както и пиесата „Timber & Steel”  („Дърво и стомана”) от Добринка Табакова, която споделя: „Произведението е поръчано от BBC по повод 150 години от рождението на сър Хенри, съосновател на емблематичния BBC Proms – най-големия фестивал за класическа музикав Англия. “Премиерата се е състояла в края на август 2019 г., в рамките на BBC Proms, в изпълнение на BBC Concert Orchestra и диригента Брамуел Тоуви. В София ще се състои българската премиера на „Дърво и стомана“.

Нека припомним, че Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци на съвременната сцена.



Родена е в Пловдив, но семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. и там се развива кариерата на нашата сънародничка. Завършила е Royal Academy of Music Junior Department в Лондон и Guildhall School of Music & Drama. Защитила е докторат по композиция в King's College – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят. Първият ѝ авторски албум „String Paths”, издаден от ECM Records, е номиниран за наградата „Грами“ в категорията „Най-добър класически албум“. Тя е резидентен композитор на оркестъра на ВВС от 2018 г.

Програмата за новия сезон на СО на БНР включва още редица премиери, а инструменталистите и техният главен диригент обещават интригуващи заглавия, премиери, бисери от българската музика и световни шедьоври. Заедно на една сцена с радио-симфониците ще бъдат изтъкнати български гост-диригенти и забележителни солисти.

Съставил: Албена Безовска
Снимки: БНР - архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15
Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски

"От тук до вечността" ще ни преведат певицата Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски – пианист, композитор и аранжор. Това ще се случи с помощта на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев в концерт на 21 март, от 19 ч. в Първо студио на..

публикувано на 20.03.24 в 11:05