Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Есенното издание на Master of Art обяви наградените филми

Кадър от филма „Форман срещу Форман“
Снимка: Facebook / MasterofArtFilmFestival

„Master of Art не е само филмов фестивал, това е фестивал на всички изкуства“ – твърди артистичният директор на форума Найо Тицин, съвсем основателно разбира се. На специална пресконференция той обяви наградените филми от всички категории. Журито присъди голямата награда за най-добър филм на фестивала на чешко-френската продукция на режисьорите Хелена Тржещикова и Якуб Хейна „Форман срещу Форман“. Творбата спечели и Наградата на публиката.

Специалната награда на журито отиде при „Паладо: Първият архитект-звезда“ на режисьора Джакомо Гати, разказващ за Андреа Паладио – архитекта, който с творчеството си става емблематичен за най-важните в света сгради на властта. Младежкото жури на фестивала присъди наградата за дебют на Бениамино Барезе за филма му „Изчезването на моята майка“. Самият режисьор не е успял физически да присъства на награждаването, но е изпратил благодарствено видео, на което участва заедно със своята майка Бенедета Барзини. Същият филм печели и приза в категорията „Мода и дизайн“.

Да припомним, че тази година за пръв път фестивалът имаше онлайн издание през април (заради мерките срещу коронавируса) и есенно, което започна на 27 август. За първи път имаше и прожекции на открито на Платформа А6 на НДК и в рамките на Sofia Summer Fest до Националния музей „Земята и хората“. Фестивалът се проведе едновременно в София, Пловдив и Варна под мотото „Прегърни изкуството”. В рамките на събитието бяха представени 65 пълнометражни и 12 късометражни филма.

Тази година българската публика се докосна до изключителните истории на Жан-Пол Готие, Дора Маар, Милош Форман, Леонардо да Винчи, Едвард Мунк, Ара Маликян, Луис Бунюел, Жоао Жилберто, Никос Казандзакис, Пол Остър, Фернандо Ботеро, Ода Жон, Морис Бежар, Андреа Паладио и много други. Master of Art е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

Петото издание на Master of Art завършва на 24 септември.

Редактор: Албена Безовска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15