Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековен фестивал завладява градски парк в Пловдив

Снимка: Facebook / Пловдив - древен и вечен

Над 170 участници от България и съседни балкански държави, дегизирани като римляни, траки, готи и българи,ще пресъздадат моменти от бита, битките и занаятите в различни периоди на Античността, Ранното и Късно Средновековие. Любопитните сюжети ще се разиграят в рамките на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който продължава до 27 септември. Във второто му издание си дават среща представители на клубове за възстановки от цяла България.

Демонстрации на бойни умения на земя и от кон, под съпровод на средновековна и ренесансова музика, клетвен ритуал, последван от воинска битка, разиграване на древни военни тактики и бойни изкуства са само част от приключенията, които очакват посетителите на фестивала. Началото е точно в 18 часа на 25 септември, когато, облечени в древните си одежди, участниците ще преминат с шествие от пл. „Централен” до Римския стадион в Пловдив, а пред сградата на Общината ще бъде запален фестивалният огън.  След това, на Римския стадион, гражданите могат да наблюдават истински гладиаторски спектакъл и да влязат в ролята на безпристрастни съдии, които да „решат“ съдбата им. След официалното откриване, фестивалът, осъществен с финансовата подкрепа на община Пловдив, продължава в един от градските паркове – Лаута. 

Това е един от новите фестивали, намерили място в Културния календар на града. Радвам се, че това се случва в Пловдив – град с хилядолетна история, който има какво да покаже – изтъкна заместник-кметът Пламен Панов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37