Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Средновековен фестивал завладява градски парк в Пловдив

Снимка: Facebook / Пловдив - древен и вечен

Над 170 участници от България и съседни балкански държави, дегизирани като римляни, траки, готи и българи,ще пресъздадат моменти от бита, битките и занаятите в различни периоди на Античността, Ранното и Късно Средновековие. Любопитните сюжети ще се разиграят в рамките на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който продължава до 27 септември. Във второто му издание си дават среща представители на клубове за възстановки от цяла България.

Демонстрации на бойни умения на земя и от кон, под съпровод на средновековна и ренесансова музика, клетвен ритуал, последван от воинска битка, разиграване на древни военни тактики и бойни изкуства са само част от приключенията, които очакват посетителите на фестивала. Началото е точно в 18 часа на 25 септември, когато, облечени в древните си одежди, участниците ще преминат с шествие от пл. „Централен” до Римския стадион в Пловдив, а пред сградата на Общината ще бъде запален фестивалният огън.  След това, на Римския стадион, гражданите могат да наблюдават истински гладиаторски спектакъл и да влязат в ролята на безпристрастни съдии, които да „решат“ съдбата им. След официалното откриване, фестивалът, осъществен с финансовата подкрепа на община Пловдив, продължава в един от градските паркове – Лаута. 

Това е един от новите фестивали, намерили място в Културния календар на града. Радвам се, че това се случва в Пловдив – град с хилядолетна история, който има какво да покаже – изтъкна заместник-кметът Пламен Панов. 

Още от категорията

"Де е България?" - питат във Варна и вдъхновяват с родолюбиви цитати

Двуметрова книга със заглавие „Де е България“ и арт кубчета с родолюбиви цитати на младежи от България, Северна Македония, Албания, Сърбия, Молдова и Украйна беше открита в морската ни столица в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители...

публикувано на 31.10.20 в 10:24

Съюзът на артистите в България връчва наградите ИКАР

Националните награди за сценични изкуства ИКАР 2020 ще бъдат връчени за 46-ти път в последния ден на октомври. Церемонията беше отложена заради коронавирусната епидемия през март, но сега ще се проведе без публика в залата на Народния театър..

публикувано на 31.10.20 в 05:05

BBC: Откритието във филма „Борат 2“ е българската актриса Мария Бакалова

Тайното оръжие на филма „Борат 2“ е в сатиричния хумор на българската актриса Мария Бакалова. Такава е оценката на британската медия BBC. „Бакалова е истинско откритие. Повечето моменти от филма, които ме караха да се смея, бяха тези, в които..

публикувано на 24.10.20 в 11:57