Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековен фестивал завладява градски парк в Пловдив

Снимка: Facebook / Пловдив - древен и вечен

Над 170 участници от България и съседни балкански държави, дегизирани като римляни, траки, готи и българи,ще пресъздадат моменти от бита, битките и занаятите в различни периоди на Античността, Ранното и Късно Средновековие. Любопитните сюжети ще се разиграят в рамките на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който продължава до 27 септември. Във второто му издание си дават среща представители на клубове за възстановки от цяла България.

Демонстрации на бойни умения на земя и от кон, под съпровод на средновековна и ренесансова музика, клетвен ритуал, последван от воинска битка, разиграване на древни военни тактики и бойни изкуства са само част от приключенията, които очакват посетителите на фестивала. Началото е точно в 18 часа на 25 септември, когато, облечени в древните си одежди, участниците ще преминат с шествие от пл. „Централен” до Римския стадион в Пловдив, а пред сградата на Общината ще бъде запален фестивалният огън.  След това, на Римския стадион, гражданите могат да наблюдават истински гладиаторски спектакъл и да влязат в ролята на безпристрастни съдии, които да „решат“ съдбата им. След официалното откриване, фестивалът, осъществен с финансовата подкрепа на община Пловдив, продължава в един от градските паркове – Лаута. 

Това е един от новите фестивали, намерили място в Културния календар на града. Радвам се, че това се случва в Пловдив – град с хилядолетна история, който има какво да покаже – изтъкна заместник-кметът Пламен Панов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25