Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековен фестивал завладява градски парк в Пловдив

Снимка: Facebook / Пловдив - древен и вечен

Над 170 участници от България и съседни балкански държави, дегизирани като римляни, траки, готи и българи,ще пресъздадат моменти от бита, битките и занаятите в различни периоди на Античността, Ранното и Късно Средновековие. Любопитните сюжети ще се разиграят в рамките на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който продължава до 27 септември. Във второто му издание си дават среща представители на клубове за възстановки от цяла България.

Демонстрации на бойни умения на земя и от кон, под съпровод на средновековна и ренесансова музика, клетвен ритуал, последван от воинска битка, разиграване на древни военни тактики и бойни изкуства са само част от приключенията, които очакват посетителите на фестивала. Началото е точно в 18 часа на 25 септември, когато, облечени в древните си одежди, участниците ще преминат с шествие от пл. „Централен” до Римския стадион в Пловдив, а пред сградата на Общината ще бъде запален фестивалният огън.  След това, на Римския стадион, гражданите могат да наблюдават истински гладиаторски спектакъл и да влязат в ролята на безпристрастни съдии, които да „решат“ съдбата им. След официалното откриване, фестивалът, осъществен с финансовата подкрепа на община Пловдив, продължава в един от градските паркове – Лаута. 

Това е един от новите фестивали, намерили място в Културния календар на града. Радвам се, че това се случва в Пловдив – град с хилядолетна история, който има какво да покаже – изтъкна заместник-кметът Пламен Панов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Топло фест" 2024 – политаме "Високо във въздуха" с хвърчила, музика и много забавления!

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" в София се готви за грандиозно закриване на своя пети сезон с пето юбилейно издание на емблематичния фестивал "Топло фест".  Под мотото "Високо във въздуха" пъстри хвърчила ще..

публикувано на 13.07.24 в 08:05
Димка Владимирова

Напусна ни народната певица Димка Владимирова

Тя е родена е на 28 юли 1935 г. в странджанското с. Бистрец. На 17 години се явява на конкурс в Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София, където е одобрена за хоровия състав на Филип Кутев.  Владимирова е сред основателките на Ансамбъла за..

публикувано на 12.07.24 в 12:17
Найден Тодоров

Няма административен капацитет в Национален фонд "Култура"

В отговор на депутатски питания служебният министър на културата маестро Найден Тодоров заяви, че щатната бройка в Националния фонд култура е 11 човека. Те трябва да разпределят милиони евро за културата по Плана за възстановяване и устойчивост. Според..

публикувано на 10.07.24 в 12:25