Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли полезен ход борбата с работата „на черно“

Снимка: pixabay

1/3 от работниците и 40% от работодателите са склонни да работят „на черно“, като укриват данъци и осигуровки, сочи представително проучване на Главната инспекция по труда, направена в рамките на Европейската кампания за деклариран труд.

Основен мотив за работа „на светло“ е възможността работниците да получават заместващ доход от обезщетения и пенсии, а за бизнеса да се избегнат санкции. В по-богатите региони нагласата да се работи „на черно“ е по-силно изразена. За 1/4 от самоосигуряващите се недекларираният труд е начин да оцелеят.

Според Националният осигурителен институт проблемът трябва да се реши със законодателни промени, като плащанията да преминат изцяло по банков път, информира Цветелина Стоянова от БНР – „Хоризонт“

Още от категорията

След края на кризата на сцената ще излязат социалните предприемачи

Близо 4700 организации у нас се определят като социални предприятия и с дейността си допринасят за 1-2% от брутния ни вътрешен продукт. В същото време секторът на социалната и солидарна икономика в Европейския съюз формира 7-8% от националното..

публикувано на 21.10.20 в 10:05

България не е заплашена от дългова криза

България не е изправена пред риск от дългова криза в резултат на своята последователна, консервативна политика, каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) , в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria по време на..

публикувано на 19.10.20 в 17:59

Защо е важно за България да има 7-ми блок на АЕЦ?

Правителството даде зелена светлина на процедурата по изграждането на 7-и ядрен реактор в АЕЦ "Козлодуй" . В момента тази единствена българска атомна централа разполага с два руски реактора с мощност от по 1000 мегавата всеки, които..

публикувано на 19.10.20 в 11:43