Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Американска бизнес академия подпомага предприемчиви българки

Снимка: Фейсбук

Пилотна за България Американска бизнес академия за жени отвори врати в Бургас, информира БТА. Бизнес академията е част от новата глобална програма AWE (Академия за жени предприемачи), създадена от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ. 

Програмата има за цел да подкрепя жени, които искат да развиват собствен бизнес, независимо от това в коя точка на планетата живеят. Инициатор за създаването на Академията е съветникът на президента на САЩ Иванка Тръмп. В България програмата се осъществява със съдействието на Посолството на САЩ и Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

"Имам голяма надежда, че този проект ще промени живота на жените, които участват в него, каза при откриването посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. - Дамите ще преминат лекции и практически занимания, ще разработят свои бизнес идеи, а трите най-добри ще бъдат подпомогнати с 10 000 долара".

Ръководителят на Академията проф. Сотир Сотиров каза, че са селектирани 30 дами за присъствено и още толкова за онлайн обучение.

Използваната програма за онлайн обучението е разработена в сътрудничество между школата по мениджмънт на Университета на Аризона и редица световни компании. Чрез нея дамите ще бъдат обучавани как могат да реализират успешно свои бизнес планове, как да привличат капитал и как да се свързват в мрежа с други бизнесмени. Част от програмата са и срещи с доказани мениджъри в международни и български компании.

В началото на 2021 година се очаква да се дипломира първият български випуск на академията, като според предварителното обявление за селекцията за училището от това лято, най-добре представилите се дами биха могли да получат начален капитал за откриване на собствен бизнес или за развитие на вече съществуващ. 

Снимка: Фейсбук, U.S. Embassy Sofia

Още от категорията

Проектобюджетът за 2021 – високи харчове и много въпросителни

Проектобюджетът за 2021 година, внесен за обсъждане в Народното събрание от Министерството на финансите, предизвика противоречиви реакции и известно недоумение сред финансистите в страната. Може би най-краен в оценката си е бившият..

публикувано на 23.10.20 в 10:38

След края на кризата на сцената ще излязат социалните предприемачи

Близо 4700 организации у нас се определят като социални предприятия и с дейността си допринасят за 1-2% от брутния ни вътрешен продукт. В същото време секторът на социалната и солидарна икономика в Европейския съюз формира 7-8% от националното..

публикувано на 21.10.20 в 10:05

България не е заплашена от дългова криза

България не е изправена пред риск от дългова криза в резултат на своята последователна, консервативна политика, каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) , в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria по време на..

публикувано на 19.10.20 в 17:59