Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен чества 102 г. от Дойранската епопея

Снимка: БГНЕС

102-ата годишнина от блестящата военна победа, извоювана от малочислената българска армия в района на Дойран през Първата световна война, ще бъде отбелязана тържествено в Плевен. Пред паметника на Девета пехотна плевенска дивизия ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите 2606 офицери и войници.

Представители на “Национално дружество Традиция“  ще бъдат облечени с автентични униформи и ще носят оръжия от времето на битките. Военният министър ще връчи награди за народополезна и патриотична дейност.

Дойранската епопея е едно от най-епичните сражения във войните през миналия век и може би най-голямата военна победа в цялата ни история.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15