Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Има ли приемлив изход спорът за принадлежността на Гоце Делчев

Паметник на Гоце Делчев в Благоевград, честване на Илинденско-Преображенското въстание
Снимка: Кети Тренчева

Дни преди заседанието на Смесената българско-македонска комисия по историческите въпроси, очакващо се в средата на м. октомври (или - почти година, след последното ѝ събиране), съпредседателят ѝ от македонска страна Драги Георгиев заяви, че е неприемливо Гоце Делчев да бъде записан като българин, както настоява България.

В интервю за македонската телевизия „Телма“, цитирано от БТА, Георгиев казва, че диалогът по спорния въпрос за Гоце Делчев ще продължи, но с уточнението, че трябва да се търси решение, приемливо и за двете страни. Под приемливо, историкът от Северна Македония разбира такова „такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението“. Затова и по думите му, „приемането на едностранно решение за Гоце Делчев - дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор".

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия. Такъв изход от спора вижда премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев.

„Комисията, както разреши въпроса за светите братя Кирил и Методий, свети Наум, Климент Охридски и цар Самуил в духа общата история и общо честване, вярвам, че ще намери решение и за Гоце Делчев. Нашата работа е да ги насърчаваме“, казва Заев и посочва, че договорът за добросъседство с България ясно предвижда изграждане на единство и приятелство.

За Зоран Заев е важно, че България се ангажирала чрез това споразумение да подкрепя Северна Македония в нейната европейска и евроатлантическа интеграция. В интервюто той посочва, че българският премиер е негов личен приятел и, че с всички споразумения от последните години укрепват това приятелство. Той цитира и телефонния си разговор с Бойко Борисов от 27 септември, в който са обсъдили съвместната организация на предстоящата на 10 ноември среща на върха ЕС-Западни Балкани в София.

Коментирайки темата за етническата принадлежност на Гоце Делчев, д-р Георги Георгиев - учен от Българската академия на науките и член на Македонския научен институт, заяви за Радио България, че в историческата наука проблем не съществува. Според д-р Георгиев, „въпросът е възлов заради политическата си, а не поради научната си острота“

Промяна може да има само със сериозно отношение към научните принципи при работата с историческите източници и при анализа на текстове. Това е мнението на съпредседателя на съвместната историческа комисия проф. Ангел Димитров. В интервю пред БНР – „Хоризонт“ той заявява, че в подхода на македонските му колеги „винаги има едно незачитане на контекста и изместване на фокуса на интерпретацията и разбирането остава преднамерено и далеч от пълноценното знание. Това е проблем, който постоянно виждаме, особено когато говорим за Гоце Делчев“. 

Докъде ще стигне спорът и как учените, а след тях – и политиците, ще излязат от него, предстои да разберем. 

Съставил: Красимир Мартинов

Още от категорията

България и Египет обсъждат сътрудничество в енергетиката

Двустранното сътрудничество между България и Египет в енергетиката и икономиката обсъди президентът Румен Радев с египетския си колега Абдел Фатах ас-Сиси в телефонен разговор. Египет е сред износителите на втечнен газ и на електроенергия, а..

публикувано на 26.09.22 в 18:58

Според министъра на отбраната Русия няма да използва ядрено оръжие

САЩ ще отговорят "решително", ако Русия прибегне до ядрено оръжие в Украйна, и последиците за Руската федерация ще са катастрофални" , заяви съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. Пред NBC той отбеляза, че в Москва са били..

публикувано на 26.09.22 в 08:29
Протести в Москва срещу обявената частична мобилизация

Лавров: Допълнително вписаните в Конституцията територии ще са под пълната защита на държавата

Западът се опитва да възроди еднополюсния модел под лозунга за „ред, основан на правила“, прокарва „разделителни линии“ на блокова конфронтация, води необмислен курс към разширяване на НАТО на изток, приближавайки военната инфраструктура на блока към..

публикувано на 25.09.22 в 09:52