Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Има ли приемлив изход спорът за принадлежността на Гоце Делчев

Паметник на Гоце Делчев в Благоевград, честване на Илинденско-Преображенското въстание
Снимка: Кети Тренчева

Дни преди заседанието на Смесената българско-македонска комисия по историческите въпроси, очакващо се в средата на м. октомври (или - почти година, след последното ѝ събиране), съпредседателят ѝ от македонска страна Драги Георгиев заяви, че е неприемливо Гоце Делчев да бъде записан като българин, както настоява България.

В интервю за македонската телевизия „Телма“, цитирано от БТА, Георгиев казва, че диалогът по спорния въпрос за Гоце Делчев ще продължи, но с уточнението, че трябва да се търси решение, приемливо и за двете страни. Под приемливо, историкът от Северна Македония разбира такова „такова решение, в което да няма победител, тоест и двете страни да са доволни от решението“. Затова и по думите му, „приемането на едностранно решение за Гоце Делчев - дали той да бъде българин или македонец, не е решение в този спор".

Република Северна Македония и България ще постигнат по добросъседски съгласие за личността на Гоце Делчев, но това не е работа на политиката, а на съвместната историческа комисия. Такъв изход от спора вижда премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев.

„Комисията, както разреши въпроса за светите братя Кирил и Методий, свети Наум, Климент Охридски и цар Самуил в духа общата история и общо честване, вярвам, че ще намери решение и за Гоце Делчев. Нашата работа е да ги насърчаваме“, казва Заев и посочва, че договорът за добросъседство с България ясно предвижда изграждане на единство и приятелство.

За Зоран Заев е важно, че България се ангажирала чрез това споразумение да подкрепя Северна Македония в нейната европейска и евроатлантическа интеграция. В интервюто той посочва, че българският премиер е негов личен приятел и, че с всички споразумения от последните години укрепват това приятелство. Той цитира и телефонния си разговор с Бойко Борисов от 27 септември, в който са обсъдили съвместната организация на предстоящата на 10 ноември среща на върха ЕС-Западни Балкани в София.

Коментирайки темата за етническата принадлежност на Гоце Делчев, д-р Георги Георгиев - учен от Българската академия на науките и член на Македонския научен институт, заяви за Радио България, че в историческата наука проблем не съществува. Според д-р Георгиев, „въпросът е възлов заради политическата си, а не поради научната си острота“

Промяна може да има само със сериозно отношение към научните принципи при работата с историческите източници и при анализа на текстове. Това е мнението на съпредседателя на съвместната историческа комисия проф. Ангел Димитров. В интервю пред БНР – „Хоризонт“ той заявява, че в подхода на македонските му колеги „винаги има едно незачитане на контекста и изместване на фокуса на интерпретацията и разбирането остава преднамерено и далеч от пълноценното знание. Това е проблем, който постоянно виждаме, особено когато говорим за Гоце Делчев“. 

Докъде ще стигне спорът и как учените, а след тях – и политиците, ще излязат от него, предстои да разберем. 

Съставил: Красимир Мартинов

Още от категорията

ГЕРБ наказва “некоалиционния” си партньор заради неспазване на ангажименти

ГЕРБ ще бойкотира пленарните заседания с изключение на тези, засягащи промените в Конституцията, обяви председателят на парламентарната ѝ група Десислава Атанасова. “ Няма да подкрепим нито един законопроект на Министерския съвет, докато няма реален..

публикувано на 05.12.23 в 15:23

Президентът наложи вето на износа на бронирана транспортна техника за Украйна

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на Споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна стари, разконсервирани бронетранспортьори. В мотивите към ветото пише, че депутатите не са били..

публикувано на 04.12.23 в 18:10
Марейд Макгинес

Еврокомисарят по финансовата стабилност Марейд Макгинес пристига на работно посещение

Еврокомисарят по въпросите на финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес пристига в страната ни на двудневно работно посещение, съобщи Представителството на Европейската комисия в България. Днес тя ще се..

публикувано на 04.12.23 в 07:00