Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образованието в чужбина остава ключ към успеха за хиляди българи

Снимка: БГНЕС

Рестриктивните мерки за ограничаване на заразата от коронавируса в цял свят накараха милиони туристи да си останат вкъщи тази година, но се оказаха безсилни пред желанието на многомлади българи да заминат и учат във висши училища зад граница. Очаква се през новата учебна година броят им да е между 5000 и 5500. Това е с около 5% по-малко в сравнение с броя на кандидатствалите през миналата година. Причината за минималния спад е не толкова в страха от мерките срещу Covid-19, колкото заради по-малкия брой на зрелостниците през 2020 г. в страната ни. 

Най-привлекателните държави, в които младите българи избират да продължат образованието си са Великобритания, Нидерландия, Франция, Белгия, Дания, Германия, Швеция и др. Значителна част от тях дори вече са отпътували за университетите в съответните държави, въпреки че от тази година те позволяват смесен модел на обучение – онлайн и присъствено. По-сериозен спад в интереса, спрямо миналата година, има към образованието във Великобритания. Това е последната година, в която остават непроменени условията за студентите от ЕС там. След това и българските студенти ще заплащат такси като тези, от страните извън ЕС. Новоприетите български студенти в британски университети тази година са 1200, предпочитаните специалности са компютърни науки, математика, биология, право и др. 


Обобщените данни за нагласите към образование в чужбина, са предоставени от най-голямата консултантска компания-посредник между чуждестранните университети и кандидатстващите от България. За 17-та година тя организира  международното изложение „Световно образование“, което за пръв път се провежда виртуално и в присъствен формат.

Тази година ни постави в ситуация, в която трябваше да се променяме гъвкаво и да изслушаме всички родители, които споделяха своите притеснения, страх и безпокойство, след като в началото на годината всички пътувания бяха поставени под въпрос, а опасността и сега не е отминала. Потърсиха ни стотици български семейства, които въпреки кризата, продължават да гледат на образованието на децата си, като на най-важно нещо, въпреки обстоятелствата“ – обясни за Радио България Николай Христанов – мениджър в консултантската компания за световно образование:


Университетите инвестираха тази година дори повече, за да предложат качествено образование чрез различни онлайн платформи. Това е и повече време от страна на преподавателите – да се подготвят и да предложат индивидуални онлайн сесии с кандидат-студентите, а таксите останаха непроменени – нито по-ниски, нито по-високи, останаха на нивата от преди пандемията. Студентите предпочитат присъствената форма на обучение, но въпреки това ги удовлетворява хибридния модел за избор между двете, тъй като това им помага за по-лесната адаптация и по-късно пристигане, предвид обстановката. Но също така искат да са в международна среда, социализирането с други студенти и личният контакт с преподавателите е от съществена важност, за да е качествено и пълно обучението.

По отношение на програмите – няма много различни нагласи. Водещи в желанията на кандидат-студентите са бизнес и икономическите специалности и компютърни програми – специалности, които дават възможност за добра професионална реализация след дипломиране. Търсят се още психология, международни отношения и специалностите, свързани с дизайн на електронни игри, интериорен, графичен дизайн. Медии и комуникации са също сред топ програмите, които избират да учат.


Финансирането също е от значение. Германия например, дава възможност за българските студенти да изтеглят кредит, който да ползват по време на следването си. Все още остават възможностите за финансиране и в Холандия. Може би онлайн обучението ще помогне на много студенти във възможността за работа и следване едновременно – предполага експертът.

Приемни изпити тази година нямаше. Основна роля играеше успехът от средното образование, мотивацията, допълнителните извънкласни дейности и доброто владеене на езика, на който искат да се обучават – английски, немски, френски – добавя Николай Христанов и дава следния съвет:

„Има университети в чужбина, които държат определени предмети да са били изучавани в средното образование. Важно е за младите хора да се ориентират отрано, защото ако искат да учат медицина, те още в IX – X клас трябва да изберат профил с биология и химия, а кандидатите за компютърните и инженерните специалности трябва да заложат на математика и физика. Ранният избор е ключов за успеха, а така ще бъде и занапред“.

Изложението за образование в чужбина продължава от 1 до 6 октомври в София, Пловдив, Варна и Бургас.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25