Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече българчета в неделните училища в Истанбул и Одрин

Наталия Михалевска
Снимка: архив

Деветдесет деца ще посещават българските неделни училища в Турция през настоящата учебна година. Едното училище се намира Истанбул, а другото в Одрин. “Интересното в тяхната програма е че акцентът не пада върху обучението по български като майчин език, а като роден или придобит”, каза за БНР-Кърджали Наталия Михалевска, директор на дирекция “Образование на българите зад граница и училищна мрежа” в МОН.

В училището в Българската екзархия в Истанбул се обучават не само деца на български изселници, но и на цариградски българи. Предлагат се също курсове за възрастни хора. Учебната година в града на Босфора вероятно ще започне с онлайн обучение, тъй като мерките за безопасност заради коронавируса са много строги по отношение на достъпа до Българската екзархия.

Близо 30 деца ще учат в училището в Истанбул, докато в Одрин са се записали 60. Заради повечето деца в сравнение с м.г. ще има и увеличение на субсидиите за неделното обучение.

През тази година българските деца зад граница ще се обучават в общо 382 неделни училища на няколко континента. Очаква се 40 хил. българчета с помощта на 4 хил. учители да посещават часовете по български език, история, география и фолклор.

Редактор: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00