Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Долината на Бели Искър – опознайте дивата природа на Рила

Снимка: БГНЕС

В подножието на планината Рила, недалеч от град Самоков, човек може да се наслади на тишина, кристален въздух и недокосната от цивилизацията природа.

За целта е изградена приятна пътека, която стартира от село Бели Искър и следва течението на едноименната река, оформяща живописна долина. Тук планината разкрива някои от най-привлекателните си кътчета. Докато се движите по маршрута, пред вас ще се отворят спиращи дъха гледки. Пътеката криволичи през вековни борови гори и край причудливи скални образувания, над които кръжат ята орли. Обособени са беседки за отдих, няколко дървени моста, както и панорамна площадка. От нея може да наблюдавате притоците на река Искър и отсрещните високи хълмове със страховити каменни сипеи.

За по-любознателните са поставени специални информационни табла с любопитни подробности за местността. Маршрутът е кръгов, а дължината му е около 8 километра. Най-високата му точка е на 1528 метра надморска височина. Обособени са и естакади за хора с увреждания. Препоръчва се посещаването на мястото да бъде в интервала юни-октомври месец. Съвсем близо се намира курортът Боровец, който е начална точка към поредица от маршрути във високите части на планината.

Още за живописната местност и вижте в публикация от колекцията на Радио България Разходка в долината на река Бели Искър.

Още от категорията

Антоновденски поверия и ритуали

Св. Антоний Велики е роден около 251 г. в Египет, умира на 105-годишна възраст, на 17 януари – датата, която е отредена в църковния календар за почит към паметта и делото му. Св. Антоний се счита за първия сред монасите, които се отдават на отшелнически..

публикувано на 17.01.21 в 07:05

Родопски маршрути - на гости в село Смилян

Ако питате нашите сънародници кое е типичното българско ястие, отговорът в повечето случаи ще бъде: „Бобът”. Приготвен под формата на ароматна чорбица, на изпълнена с ухания на диви треви яхния или витаминозна салата, бобът е част от българската трапеза...

публикувано на 16.01.21 в 08:10

Шериф Халил Паша построил Томбул джамия от разкаяние

След повече от десетгодишен труд Томбул джамия отново привлича погледите със своето великолепие от времето на градежа си през 1744 г. Архитектурата на разположения в Шумен мюсюлмански храм е повлияна от ориенталския стил “лале”, включваща елементи от..

публикувано на 10.01.21 в 06:10