Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България смъртността от Covid-19 намалява

Министър Ангелов: Нарастващият брой на заразени медици може да се превърне в риск при разрастване на епидемията

Снимка: БГНЕС

Страната ни заема 25-о място по заболеваемост от коронавирус и 8-о място по смъртност в Европейския съюз, съобщи държавният главен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му, всеки ден у нас се следят 23 показатели, на основата на които се вземат решенията какви мерки да се предприемат за ограничаване на болестта. Сред тях са възрастта на заразените и колко бързо те стигат до болниците. „Смъртността спада и постепенно сме изместени от второто място от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, уточни здравният инспектор.

Ангел Кунчев заяви, че в момента ситуацията с разпространението на Covid-19 не е лоша, но се очаква постепенното й влошаване. „При настъпваща втора вълна в Европа и повишение при нас, няма начин да отменим извънредната епидемична обстановка“, категоричен беше той. Засега здравната ни система е в състояние да се справи с броя на заболелите.

10,5% от леглата за Ковид пациенти и 4% от предназначените за лечение в интензивните отделения са запълнени, каза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че недостатъчният брой на медицинските специалисти и нарастващият брой на заразените сред тях може да се превърне в риск при разрастване на епидемията.

Няма по-висока заболеваемост в детските градини и в училищата в сравнение с общата ситуация в страната, стана ясно още на брифинга. До момента 12 деца в предучилищна възраст са установени с коронавирус, броят на учениците е 117, 14 учители в детски градини и 72 в училище също са дали положителни резултати. Под карантина са поставени 4043 ученици и 116 учители.

Разпространението на заразата сред военните засега е клъстерно и под контрол, каза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Общо 96 души с пагони са се докоснали до болестта.

Венцислав Мутафчийски

През последната седмица положителните проби за коронавирус са се увеличили с 1550
. 5374 са активните случаи, общо заразените до момента са 20 833, 14 634 са оздравелите, а починалите 825.

Не можем цял живот да живеем с ограничителни мерки и затваряне, затова трябва да си изградим навици – носене на маски в закрити пространства, спазване на хигиена и дезинфекция, придържане към социална и физическа дистанция от 1,5 м.”, посъветва здравният министър.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15