Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В България смъртността от Covid-19 намалява

Министър Ангелов: Нарастващият брой на заразени медици може да се превърне в риск при разрастване на епидемията

Снимка: БГНЕС

Страната ни заема 25-о място по заболеваемост от коронавирус и 8-о място по смъртност в Европейския съюз, съобщи държавният главен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. По думите му, всеки ден у нас се следят 23 показатели, на основата на които се вземат решенията какви мерки да се предприемат за ограничаване на болестта. Сред тях са възрастта на заразените и колко бързо те стигат до болниците. „Смъртността спада и постепенно сме изместени от второто място от голяма група страни. Малта е с най-висока смъртност“, уточни здравният инспектор.

Ангел Кунчев заяви, че в момента ситуацията с разпространението на Covid-19 не е лоша, но се очаква постепенното й влошаване. „При настъпваща втора вълна в Европа и повишение при нас, няма начин да отменим извънредната епидемична обстановка“, категоричен беше той. Засега здравната ни система е в състояние да се справи с броя на заболелите.

10,5% от леглата за Ковид пациенти и 4% от предназначените за лечение в интензивните отделения са запълнени, каза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че недостатъчният брой на медицинските специалисти и нарастващият брой на заразените сред тях може да се превърне в риск при разрастване на епидемията.

Няма по-висока заболеваемост в детските градини и в училищата в сравнение с общата ситуация в страната, стана ясно още на брифинга. До момента 12 деца в предучилищна възраст са установени с коронавирус, броят на учениците е 117, 14 учители в детски градини и 72 в училище също са дали положителни резултати. Под карантина са поставени 4043 ученици и 116 учители.

Разпространението на заразата сред военните засега е клъстерно и под контрол, каза ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Общо 96 души с пагони са се докоснали до болестта.

Венцислав Мутафчийски

През последната седмица положителните проби за коронавирус са се увеличили с 1550
. 5374 са активните случаи, общо заразените до момента са 20 833, 14 634 са оздравелите, а починалите 825.

Не можем цял живот да живеем с ограничителни мерки и затваряне, затова трябва да си изградим навици – носене на маски в закрити пространства, спазване на хигиена и дезинфекция, придържане към социална и физическа дистанция от 1,5 м.”, посъветва здравният министър.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02