Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преименуването на празника 24 май получи подкрепа в парламента

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май. По предложение на "Обединени патриоти", депутатите записаха в Кодекса на труда официалният ни празник да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура", вместо както към момента Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Преименуването на най-тачения празник, който обединява българите по целия свят, бе подкрепено от 73-ма депутати, „против“ гласуваха 4-ма, а „въздържали се“ – 34 народни представители.

Втосителите на това предложение считат, че по този начин ще се даде тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз.

„Ние подкрепяме аргументите на „Обединени патриоти“, че този празник е български. Впоследствие, той е станал празник и на други страни, които пишат на кирилица. Безспорен факт е, че кирилицата е писменост, която е произведена в двора на цар Симеон Велики, от българскатa държава. Това е златният век на българската култура. Ако ние разширим дебата за националния празник на Р. България, който вече е конституционен, може да твърдим, че през този празник може да се свържем с нашето средновековно минало, в което България е била една от основните геополитически сили на европейския континент – изтъкна в пленарната зала депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Този празник е консенсусен, той се празнува от стари и от млади. Той е безусловно приет от цялото българско общество.

Депутатите от управляващата партия обаче настояват в периода между двете четения предложението да бъде подложено на допълнителни политически и обществени дебати с участието и на научната общност.

Преименуването на празника 24 май на Ден на българската писменост, просвета и култура би имало международен отзвук – трябва да го направим заедно, за да отстояваме правотата си“, каза Тома Биков, цитиран отагенция „Фокус“.


Още от категорията

Осло, Норвегия

Норвегия приема свободно пристигащите със „зелен сертификат“

От 24 юни Норвегия премахва всички ограничения за влизане в страната за чуждестранни граждани с пълен цикъл на ваксинация срещу Covid-19 и за преболедували през последните 6 месеца. По информация на българското посолство в Осло имунизацията и..

публикувано на 24.06.21 в 12:10

Едва 11,11% от българите са имунизирани срещу Covid-19

93 са новите случаи на коронавирус в страната за изминалото денонощие. Това са 0,64 на сто от направените 14 382 теста, сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София - 39. В 7 области - Кърджали, Монтана, Разград, Силистра,..

публикувано на 24.06.21 в 08:50
Снимка: Facebook /@universitybotanicgardens

Ботаническата градина в София отбелязва празника на билките с базар на лечебни растения

На 24 юни, Еньовден (рождението на Св. Йоан Кръстител), известен в България като празник на билките, ще бъде отбелязан и в Университетската ботаническа градина – София.    През целия ден ще има базар на лечебни и ароматни растения и подправки. Преди..

публикувано на 24.06.21 в 05:35