Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Преименуването на празника 24 май получи подкрепа в парламента

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май. По предложение на "Обединени патриоти", депутатите записаха в Кодекса на труда официалният ни празник да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура", вместо както към момента Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Преименуването на най-тачения празник, който обединява българите по целия свят, бе подкрепено от 73-ма депутати, „против“ гласуваха 4-ма, а „въздържали се“ – 34 народни представители.

Втосителите на това предложение считат, че по този начин ще се даде тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз.

„Ние подкрепяме аргументите на „Обединени патриоти“, че този празник е български. Впоследствие, той е станал празник и на други страни, които пишат на кирилица. Безспорен факт е, че кирилицата е писменост, която е произведена в двора на цар Симеон Велики, от българскатa държава. Това е златният век на българската култура. Ако ние разширим дебата за националния празник на Р. България, който вече е конституционен, може да твърдим, че през този празник може да се свържем с нашето средновековно минало, в което България е била една от основните геополитически сили на европейския континент – изтъкна в пленарната зала депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Този празник е консенсусен, той се празнува от стари и от млади. Той е безусловно приет от цялото българско общество.

Депутатите от управляващата партия обаче настояват в периода между двете четения предложението да бъде подложено на допълнителни политически и обществени дебати с участието и на научната общност.

Преименуването на празника 24 май на Ден на българската писменост, просвета и култура би имало международен отзвук – трябва да го направим заедно, за да отстояваме правотата си“, каза Тома Биков, цитиран отагенция „Фокус“.


БНР подкасти:

Още от категорията

Удължава се трудовата подкрепа на украинците в България

От началото на април се удължава изпълнението на проект „Солидарност“, финансиран чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Така Агенция по заетостта ще продължи да оказва подкрепа за бърза трудова интеграция на украински граждани,..

публикувано на 27.03.23 в 19:11

България днес – 27 март 2023 г.

Животът е сцена, а сценария на собствената си пиеса пише всеки един от нас – някой със смелост, друг с въображение, а трети… оставяйки се по течението. Какво ни липсва, за да може България да напредва и да се развива? За журналиста Александър Детев..

публикувано на 27.03.23 в 19:00

Остава в сила предупреждението за силен вятър над цялата страна

Във вторник  през България ще преминава студен фронт с облаци и валежи на североизток и от сняг. Минималните температури ще са от 1 до 6°. В София ще е 1°. Максималните температури ще са от 5 до 10°, в столицата ще е до 5°. По Черноморието  ще е..

публикувано на 27.03.23 в 18:15