Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преименуването на празника 24 май получи подкрепа в парламента

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май. По предложение на "Обединени патриоти", депутатите записаха в Кодекса на труда официалният ни празник да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура", вместо както към момента Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Преименуването на най-тачения празник, който обединява българите по целия свят, бе подкрепено от 73-ма депутати, „против“ гласуваха 4-ма, а „въздържали се“ – 34 народни представители.

Втосителите на това предложение считат, че по този начин ще се даде тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз.

„Ние подкрепяме аргументите на „Обединени патриоти“, че този празник е български. Впоследствие, той е станал празник и на други страни, които пишат на кирилица. Безспорен факт е, че кирилицата е писменост, която е произведена в двора на цар Симеон Велики, от българскатa държава. Това е златният век на българската култура. Ако ние разширим дебата за националния празник на Р. България, който вече е конституционен, може да твърдим, че през този празник може да се свържем с нашето средновековно минало, в което България е била една от основните геополитически сили на европейския континент – изтъкна в пленарната зала депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Този празник е консенсусен, той се празнува от стари и от млади. Той е безусловно приет от цялото българско общество.

Депутатите от управляващата партия обаче настояват в периода между двете четения предложението да бъде подложено на допълнителни политически и обществени дебати с участието и на научната общност.

Преименуването на празника 24 май на Ден на българската писменост, просвета и култура би имало международен отзвук – трябва да го направим заедно, за да отстояваме правотата си“, каза Тома Биков, цитиран отагенция „Фокус“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български аромати и козметика се представят в Париж

Български аромати и козметика ще участват в започващото днес изложение IN-COSMETICS GLOBAL 2024 в световната столица на парфюмерийната индустрия - Париж, съобщиха от Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"...

публикувано на 16.04.24 в 06:10

Летните температури се запазват и във вторник

Във вторник, 16 април, минималните температури в страната ще са между 13 и 18°, в София 13°. През деня ще е слънчево. След пладне от запад облачността ще се увеличава и до вечерта в Западна България ще завали. Максималните температури ще са между 27..

публикувано на 15.04.24 в 20:10

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00