Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преименуването на празника 24 май получи подкрепа в парламента

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май. По предложение на "Обединени патриоти", депутатите записаха в Кодекса на труда официалният ни празник да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура", вместо както към момента Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Преименуването на най-тачения празник, който обединява българите по целия свят, бе подкрепено от 73-ма депутати, „против“ гласуваха 4-ма, а „въздържали се“ – 34 народни представители.

Втосителите на това предложение считат, че по този начин ще се даде тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз.

„Ние подкрепяме аргументите на „Обединени патриоти“, че този празник е български. Впоследствие, той е станал празник и на други страни, които пишат на кирилица. Безспорен факт е, че кирилицата е писменост, която е произведена в двора на цар Симеон Велики, от българскатa държава. Това е златният век на българската култура. Ако ние разширим дебата за националния празник на Р. България, който вече е конституционен, може да твърдим, че през този празник може да се свържем с нашето средновековно минало, в което България е била една от основните геополитически сили на европейския континент – изтъкна в пленарната зала депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Този празник е консенсусен, той се празнува от стари и от млади. Той е безусловно приет от цялото българско общество.

Депутатите от управляващата партия обаче настояват в периода между двете четения предложението да бъде подложено на допълнителни политически и обществени дебати с участието и на научната общност.

Преименуването на празника 24 май на Ден на българската писменост, просвета и култура би имало международен отзвук – трябва да го направим заедно, за да отстояваме правотата си“, каза Тома Биков, цитиран отагенция „Фокус“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25