Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преименуването на празника 24 май получи подкрепа в парламента

Тома Биков
Снимка: БГНЕС

На първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май. По предложение на "Обединени патриоти", депутатите записаха в Кодекса на труда официалният ни празник да се нарича "Ден на българската писменост, просвета и култура", вместо както към момента Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Преименуването на най-тачения празник, който обединява българите по целия свят, бе подкрепено от 73-ма депутати, „против“ гласуваха 4-ма, а „въздържали се“ – 34 народни представители.

Втосителите на това предложение считат, че по този начин ще се даде тласък за приемането на кирилицата като българска азбука и в Европейския съюз.

„Ние подкрепяме аргументите на „Обединени патриоти“, че този празник е български. Впоследствие, той е станал празник и на други страни, които пишат на кирилица. Безспорен факт е, че кирилицата е писменост, която е произведена в двора на цар Симеон Велики, от българскатa държава. Това е златният век на българската култура. Ако ние разширим дебата за националния празник на Р. България, който вече е конституционен, може да твърдим, че през този празник може да се свържем с нашето средновековно минало, в което България е била една от основните геополитически сили на европейския континент – изтъкна в пленарната зала депутатът от ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Този празник е консенсусен, той се празнува от стари и от млади. Той е безусловно приет от цялото българско общество.

Депутатите от управляващата партия обаче настояват в периода между двете четения предложението да бъде подложено на допълнителни политически и обществени дебати с участието и на научната общност.

Преименуването на празника 24 май на Ден на българската писменост, просвета и култура би имало международен отзвук – трябва да го направим заедно, за да отстояваме правотата си“, каза Тома Биков, цитиран отагенция „Фокус“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Естония пуска две евромонети по дизайн на българина доц. Светлин Балездров

Естонската централна банка пусна колекционерска монета, чието художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия доц. Светлин Балездров. Монетата с номинал от 8 евро е изработена от сребро, има..

публикувано на 25.08.24 в 11:23

Спомен за оперния бас Борис Христов като емблема на България от края на XX в.

Фотоизложба, посветена на личността на големия български оперен бас Борис Христов може да бъде разгледана до 28 август в София. Експозицията се организира от отдел "Култура, археология и културно наследство" на община Пловдив и е по повод 110 години..

публикувано на 25.08.24 в 10:05
Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00