Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 208

Снимка: БТА

В България смъртността от Covid-19 намалява
Страната ни заема 25-о място по заболеваемост от коронавирус и 8-о място по смъртност в Европейския съюз, съобщи държавният главен инспектор Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. „Смъртността спада и постепенно сме изместени от второто място от голяма група страни“, уточни здравният инспектор. 10,5% от леглата за Ковид-пациенти и 4% от предназначените за лечение в интензивните отделения са запълнени, информира здравният министър Костадин Ангелов. По думите му, нарастващият брой на заразени медици може да се превърне в риск при разрастване на епидемията. Още по темата – ТУК.

Гърция удължи анти-Covid изискванията за влизане в страната
До 12 октомври 2020 г. включително е продължен срокът на прилаганите до момента временни ограничения и изисквания за влизане в страната през сухопътните, морските и въздушните граници. Остава  условието пристигащите в страната да разполагат с QR код.  Задължително е пътниците да представят и PCR тест с отрицателен резултат, направен до 72 часа преди пресичането на гръцката граница. PCR тест не се изисква за шофьорите на камиони, но ако преминават през ГКПП „Илинден - Ексохи“, в кабината може да бъде само водачът. Припомняме, че преминаването на камиони за транспорт на стоки е възможно през граничните контролно-пропускателни пунктове Промахон, Какавия, Кристалопиги, Евзони, Нимфея, Орменион, Кипи и Екзохи. Подробности – ТУК.

Отпада препоръчителната карантина за пристигащите в Белгия от Видин, Враца, Лом и Монтана
Белгийската Федерална служба за външна дейност, външна търговия и сътрудничество за развитие премести Северозападния район на България (Видин, Враца, Лом, Монтана) от „оранжева“ в „зелена“ зона, съобщават от МВнР. Всички български граждани, пристигащи в Белгия от тази зона, не подлежат на карантина и тест за Covid-19.

През лятото няма нито един случай на коронавирус в морските курорти
Германски туристи се жалват от ваканции на българското Черноморие и търсят компенсации за не достатъчно строги мерки срещу Covid-19, съобщиха туроператори на проведения в София хотелиерски форум. Но през лятото в българските хотели и заведения по морето няма случай на заболял от коронавирус, съобщиха от бизнеса. Записванията за зимата са 10-15% от миналия сезон. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов прогнозира ръст на вътрешния туризъм. В периода 22 декември - 22 март, са отчетени 1,9 млн. вътрешни пътувания, а тази година се очаква да са 2,25 млн., предаде БТА.

Учениците се заразяват 2,5 пъти по-малко от възрастните
Вече има 90 учители заразени с Covid-19 от общо 90 000. Процентът на карантинираните ученици,взаимодействали с други заразени лица в училище или извън негое 0,5% , каза министърът на образованието Красимир Вълчев, цитиран от БТА. Можем да кажем, че делът на учениците, които са заразени е два 2,5 пъти по-нисък от общия брой заразени от населението. Учениците боледуват по-малко, очевидно и по-малко се заразяват. При учителите процентът е малко по-висок, обясни Вълчев.

Всички пенсионери продължават да получават помощ от 50 лв. заради пандемията
В най-трудните дни на пандемията поставихме за приоритет живота, здравето и социалните грижи за възрастните, написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук по повод Международен ден на възрастните хора. За трети пореден месец всички 2,1 млн. пенсионери ще получат добавка от 50 лева, с която да посрещнат най-неотложните си нужди. Тази подкрепа ще продължи до края на мандата ни, написа премиерът.

5,79% са новозаразените с Covid-19 при направени 4 943 теста
Новите случаи на коронавирус в България са 286 при направени за последното денонощие 4 943 PCR теста, обобщава Единния информационен портал. Най-много случаи са открити в София-град – 57, Благоевград - 34, Пловдив - 24, Стара Загора - 20. От общо 20 833 потвърдени случаи на коронавирус от началото на пандемията 5 374 са активни.  Хоспитализирани са 837 болни, като 44 са в интензивни отделения. През последните 24 часа са излекувани 145 пациенти, с които общият брой на излекуваните става 14 634. През последното денонощие са починали 12 души, и от началото на пандемията те са 82.

Всичко по-важно за Covid-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

България днес - 16 юли 2024 г.

В „България днес“ на 16 юли ви предлагаме актуална информация от България и българските общности зад граница, разговор с доц. д-р Марко Скарпа от Италия ще поговорим за българския език и Кирило-Методиевото наследство. Как се възприемат съвременните..

публикувано на 16.07.24 в 19:00

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17