Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора вече имат Културен център за даровити деца

В Световния ден на музиката (1 октомври) и броени дни преди Празника на Стара Загора (5 октомври), в града отвори врати нов културен център за даровити деца. Той носи името на проф. Петър Жеков", съобщава БТА. 

Четириетажната сграда, бивш хотел - до 1944 г., е дарение от покойния професор и от неговата сестра Мария Жекова на старозагорската община. Двамата са потомци на известна старозагорска фамилия и почетни граждани на града, а проф. Петър Жеков е учен, общественик, композитор и автор на химните на Стара Загора и на Тракийския университет. 

Дарителката Мария ЖековаЗа добруване, здраве и благоденствие, протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов и свещеници отслужиха водосвет, след което Мария Жекова и заместник-кметът на Стара Загора Милена Желева прерязаха лентата пред ремонтираната сграда.

"Честит празник на музиката! В нея няма случайни неща. Пожелавам на децата, които ще влязат тук, да имат успех и да прославят Стара Загора и извън границите на България, за да научат хората, че тук имаме даровити деца, каза дарителката Мария Жекова.

Младите таланти на Стара Загора вече разполагат с акустична камерна зала, с роял, подарен от Швейцария. Там своите концерти ще изнасят и възпитаниците на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“, чието седалище е в Стара Загора. Обособена е изложбена площ, предвижда се и музикален магазин. На втория и третия етаж на сградата са кабинетите за занимания по различни видове изкуства.

Снимки: Община Стара Загора

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12