Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Празникът на плодородието“ в Кюстендил – красив и богат на събития

4
Снимка: kustendil.com -архив

Прочут с лековитите си минерални извори и богатството на исторически и природни забележителности, Кюстендил е и център на научна дейност, свързана с овощарството. Известно е, че в този край се произвеждат най-хубавите български череши, ябълки, както и още много и различни плодове и зеленчуци.

Натежала от плодове и багри, есента в Кюстендил винаги е красива, а „Празникът на плодородието“, който се провежда там от години, събира щедрите ѝ дарове в едно с безкрайната творческа фантазия на занаятчии и художници. Всеки, който е попадал на този празник, е останал удивен от изобретателно подредените щандове, „многотията“ от ябълкови сортове, както и продукти на природна основа.



Събитието се организира от община Кюстендил и Институтът по овощарство в града. Обикновено продължава четири дни, но на тазгодишното, тринадесето поред издание, дните са два – 3 и 4 октомври.

Поканени са само производители и търговци от Кюстендилско – за да се избегне голямото струпване на хора, характерно за предишните години. „Това пък е повод да обърнем повече внимание на децата, родителите, на всички хора от нашия край“ – казва Димитрина Укалска, началник на отдел „Култура“ в общината и споделя още подробности за дългоочакваното събитие:


Празникът наистина е многоцветен. Той е наследство от Първия овощарски национален конкурс, проведен през далечната 1896 г. в нашия град. Тогава конкурсът е удостоен със званието „Майка на българското овощарство“. След това също се е провеждал, но нямаме изчерпателни сведения. „Празникът на плодородието“ се провежда ежегодно от 2008 г., винаги в края на септември – началото на октомври.

Тази година, както обикновени, ще започне от ранни зори с базар на занаятчии и земеделски производители. Ще има и изложение на художествено аранжирани щандове, което е с конкурсен характер.



В търсене на красота и разнообразие, всяка година сменяме визията на това изложение. През 2019 г. участниците трябваше да разположат продукцията си върху слама, а сега провокираме тяхното въображение със стълбата като задължителна част от подредбата. Откриването на празника е на 3 октомври от 12 часа.

Веднага след това започва традиционното представяне на сортове ябълки от Института по земеделие.



Вниманието този път е фокусирано върху 10 сорта, които са с висока адаптивност към стресови промени в метеорологичните условия. Това, което винаги предизвиква голям интерес е щандът на Института по земеделие, където очакваме да бъдат изложени над 100 сорта ябълки. Конкурс за най-едра ябълка, кулинарна демонстрация, музикална програма, в която ще се изявят местни танцови и певчески състави – всичко това придава много настроение и пъстрота на празника.“

В неделния ден организаторите са поканили аниматор, който ще се занимава изключително с детската аудитория. Заради епидемичната обстановка тази година на 1 юни децата не можаха да се порадват на своя празник. Затова в община Кюстендил ще компенсират това с най-различни забавления и занимания. Освен музикална програма, в този ден ще има състезателни игри с плодове и зеленчуци, както и открити тренировки в спортни зони, обособени в спортните клубове. Както и в предишни издания, треньорите ще станат аниматори и ще представят характерното за дисциплината, в която са се специализирали.



„Празникът на плодородието“ има много приятели в България и чужбина.
Това важи и за останалите големи събития в Кюстендил. Всяко от тях има свое лице и чества едно от годишните времена – „Кюстендилска пролет“, „Празник на черешата“, „Кюстендилско лято“. След отмяната или редуцираното провеждане на редица инициативи, предстоящият празник е събрал надеждите на организатори и участници за глътка красота и есенна топлина преди неясното бъдеще и дългата зима.

Снимки: kustendil.com -архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

60 метрова трапеза сближи съседи и столичани в София

„Донеси храна. Опознай съседа", под това мото община „Оборище“ организира „Голямата маса“. В събота общата трапеза затвори за коли централната столична улица „Екзарх Йосиф“. Опънатата 60 метрова маса събра съседи, но също гости и туристи. Край масата с..

публикувано на 28.07.24 в 15:41

Български момичета спечелиха медали на Европейската олимпиада по информатика

С 3 медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика на четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета. Надпреварата се проведе от 21 до 27 юли 2024 г. във Велдховен, Нидерландия, съобщи ръководителят на отбора..

публикувано на 28.07.24 в 14:14

В ПП-ДБ и БСП се надяват на успех в третия мандат за съставяне на правителство

Шансовете да се сформира правителство с третия мандат, са малки, ''но би могло да се случи чудо'', изрази очакване съпредседателят на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Атанас Атанасов. За БНР той заяви, че тяхната коалиция ще..

публикувано на 28.07.24 в 13:46