Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Икономическият прогрес изисква гъвкави решения

Снимка: Facebook / @KristalinaGeorgieva

Положението в световната икономика в момента е по-добро, отколкото сочеха прогнозите преди няколко месеца, но кризата, свързана с коронавируса, все още не е преодоляна. Това заяви в интервю за програма „Хр. Ботев“ на БНР управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Тя съветва правителствата да продължат да оказват подкрепа на бизнеса, за да излезе светът от здравната криза по решителен начин.

„Съветваме правителствата да подкрепят своите граждани и те могат да го правят, защото в момента лихвените проценти са ниски, тоест има достъп до ликвидност, благодарение на решителните действия, които бяха предприети. Защото нуждата от подкрепа е голяма. Ние виждаме младите хора, които останаха без работа, виждаме последиците върху жените и че там, където има бедност, тя се задълбочава.“

Мерките обаче не трябва да бъдат предоставяни на всички компании без оглед на състоянието им:

„Не може бизнеси, които са на практика фалирали, да ги държим на изкуствено дишане завинаги. Трябва да се търси посока за стимулиране на икономиката на бъдещето – това значи икономиката на знанието, това значи зелената икономика. За света е много важно да предприеме действия, за да се опази от климатичната криза, която може да бъде катастрофална за нас“ – подчерта директорът на Международния валутен фонд.

Преди една година, облечена в българска национална носия Кристалина Георгиева влезе в Международния валутен фонд, за да заеме поста на 12-тия изпълнителен директор на една от най-мощните финансови институции, отговорна за стабилността на световните финанси. Избирането ѝ разчупи много стереотипи – за първи път от създаването му начело на фонда застана жена, и то от държава, на която години наред Фондът беше помагал. И всичко това се случи в един от най-сложните моменти за световната икономика. Днес, Кристалина Георгиева е сред 100-те най влиятелни личности за 2020 година на сп. „Тайм“ и работи с амбицията МФВ да бъде организация, която да помага на своите страни членки да се адаптират на бързи промени и повече шокове.

„Това означава управленчески да можем да очакваме неочакваното. Да свикваме бързо и да сме гъвкави в нашите действия, така че да постигнем икономически прогрес, ориентиран към една по-динамична, по-гъвкава, зелена и справедлива икономика. Моята работа в Фонда от сутрин до вечер е посветена на това“, казва Кристалина Георгиева и обобщава изминалата „необичайна година“ така:

„Започнах във време когато ни притесняваше нисък икономически растеж и само няколко месеца по-късно той рязко се обърна в отрицателен. Светът изпадна в най-тежката криза след Великата депресия. И мога да кажа, че през тази година имах повече безсънни нощи откогато и да е в живота ми.“

Трите най-важни неща, които Кристалина Георгиева ще запомни от този период:

„Първо, че в началните седмици на новите си отговорности имах щастието да убедя 189-те страни членки на МВФ да гарантират финансовата мощ на нашата институция – да осигурим 1 трилион долара. И това, че го направихме на първата годишна среща, за която аз отговарях, означава, че днес ние имаме капацитет да подпомогнем тези, които имат нужда от финансова подкрепа.

Второ, никога в историята на МВФ не сме правили толкова много за толкова кратко време – осигурихме подкрепа за 81 държави, голяма част от които нямат достъп до финансови пазари и ако не е МВФ, това означава трагедия за милиони хора. Към днешна дата имаме общо 270 милиарда долара предоставени на нашите страни-членки, 1/3 от които само в рамките на последните няколко месеца. За мен това е голямо професионално удовлетворение, защото всичките ми позиции до момента, включително и работата ми в Европейската комисия ми помогнаха в тази криза да действаме много бързо.

Ще запомня годината и с едно от най-необичайните послания от МВФ към страните-членки: Харчете, но пазете квитанциите, за да сте отговорни към своите граждани!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39

САЩ остават стратегически партньор на България в енергетиката

Продължаването на стратегическото сътрудничество между България и САЩ в енергетиката беше във фокуса на разговор между служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ..

публикувано на 12.04.24 в 15:13