Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 209

Снимка: АП/БТА

Очаква се 20% скок на заразените с Covid-19 в столицата
През следващите седмици се очаква плавно повишаване на заболеваемостта от коронавирус в София, заяви пред бТВ д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ. Ако не се стигне до някакъв драстичен срив, скокът на новозаразените ще бъде не по-малко от 10-20%, прогнозира той. „София е като една бомба, която не се знае кога ще избухне”, каза лекарят. По думите му, засега заразата в столицата не се разпространява дифузно, а има отделни огнища в училища и детски заведения. „Опасното е, че повечето деца карат инфекцията безсимптомно и разпространяват болестта“, коментира директорът на инспекцията.

Няма да затварят градовете заради Covid-19
„Обстановката около коронавируса е много динамична и ще се наложи да се вземат доста мерки“, каза пред Нова тв държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той уточни, че ще се реагира при наличието на огнища с Covid-19, но няма да се стига до блокирането на цели населени места. Здравният инспектор каза още, че се наблюдава ръст при заразените с коронавирус. „В сравнение с двете предходни седмици той е малко над 50%, което е неприятно“, коментира Ангел Кунчев.

5,4% новозаразени с коронавирус
Новите потвърдени случаи на Covid-19 са 263 при направени 4843 PCR теста или 5,4%, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени са открити в София – 54, във Варна – 32, в Благоевград – 24 и в Пловдив – 22. От общо 21 096 случая на коронавирус от началото на епидемията 5477 са активни. В болница се намират 857 души – от тях 47 в интензивни отделения. През последните 24 часа са излекувани 153 пациенти и с тях общият им брой става 14 787. Досега са починали 832 души –7 през изминалото денонощие.

Училищни екскурзии ще има, въпреки епидемията
Училищните екскурзии вече са ограничени до една седмица и е препоръчително те да се организират в края на учебната година, стана ясно от изявление на образователния министър Красимир Вълчев на синдикален форум. „По-голяма е вероятността през пролетта на 2021 г. ситуацията да е по-добра“, заяви министърът и добави, че засега няма основания да забрани екскурзиите. Той не препоръчва пътувания в началото на учебната година, но ако все пак се стигне до това, е необходимо учителите и учениците да бъдат с маски в автобусите и на закритите места. „В училищата режимът е по-либерален, защото 90% от времето децата прекарват в класните стаи и там могат да не носят маски“, каза още Красимир Вълчев.

Две деца в Кърджали заразени с коронавирус
Едното от децата е възпитаник на детската градина „Мир", а другото - на езиковата гимназия „Христо Ботев“. Децата съответно от група и класа са поставени под карантина, съобщи директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев, пред БНР-Кърджали.

Поставиха клас под карантина в Благоевград
Единайсетокласничка от езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград е дала положителна проба за коронавирус. Класът й е поставен под карантина и обучението продължава онлайн. Тази сутрин е извършена повторна дезинфекция на училищната сграда, съобщи репортерът на БНР Боряна Кърпачева.

Продължава заразата в социалния дом в Славянци
Деветима от възрастните хора в Дома за пълнолетни с деменция в село Славянци остават с положителни проби за коронавирус. Персоналът на социалното заведение е дал отрицателен резултат на PCR тестовете. Домът е под карантина от началото на септември.

Безвъзмездна помощ за превозвачите заради Covid-19
Всички лицензирани превозвачи ще получат безвъзмездна финансова подкрепа от държавата за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19. В зависимост от оборота помощта ще бъде от 3 хил. до 450 хил. лв., обяви транспортният министър Росен Желязков. Общият размер на средствата в подкрепа на малките и средните автобусни превозвачи е 30 млн. лева. Около 1500 са фирмите в сектора, които могат да се възползват от мярката.

5 млн. евро безвъзмезна помощ ще си подели туризмът заради Covid-19 
Чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ туроператорите и туристическите агенции ще получат европейско финансиране в размер на 10 млн. лв. Целта на процедурата е да се осигури за туроператорите оперативен капитал за справяне с последиците от Covid-19.

„Министерството ще продължи да работи за осигуряване на средства за туристическия бизнес, който и през предстоящата зима няма да може да разгърне потенциала си такъв, какъвто го познаваме“, обеща вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

България ще участва в европейските решения за Covid-19
Премиерът Бойко Борисов изрази готовност страната ни да допринесе за общите европейски решения относно Covid-19. „България е готова да се включи с това, което реорганизира като своя продукция - защитни облекла, маски, шлемове, респиратори и всичко останало, засягащо този процес“, заяви той преди днешното заседание в Брюксел на европейските лидери.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седмицата започва с летни температури

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Следобед облачността от запад ще се увеличава и вплътнява, вечерта в западните райони ще започнат валежи от дъжд. Максималните температури ще бъдат между 27° и 32°, в София – около 28°. В планините ще бъде..

публикувано на 08.09.24 в 18:30
Иван Демерджиев

Разбираме колко важно е за Делян Пеевски да има нов главен прокурор

Членовете на Висшия съдебен съвет нямат нито юридическото, нито моралното право да изберат следващия главен прокурор при положение, че мандатите им отдавна са изтекли , заяви пред БНР бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев. В..

публикувано на 08.09.24 в 15:38
Атанас Запрянов

Връщането на наборната военна служба може да дойде на дневен ред, ако не се запълнят вакантните места в армията

Засега не предвиждаме и не предлагаме на българския парламент да връща наборната военна служба , заяви пред БНР служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той изрази надеждата с повишването на заплатите на военнослужещите от догодина да се..

публикувано на 08.09.24 в 13:38