Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 209

Снимка: АП/БТА

Очаква се 20% скок на заразените с Covid-19 в столицата
През следващите седмици се очаква плавно повишаване на заболеваемостта от коронавирус в София, заяви пред бТВ д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ. Ако не се стигне до някакъв драстичен срив, скокът на новозаразените ще бъде не по-малко от 10-20%, прогнозира той. „София е като една бомба, която не се знае кога ще избухне”, каза лекарят. По думите му, засега заразата в столицата не се разпространява дифузно, а има отделни огнища в училища и детски заведения. „Опасното е, че повечето деца карат инфекцията безсимптомно и разпространяват болестта“, коментира директорът на инспекцията.

Няма да затварят градовете заради Covid-19
„Обстановката около коронавируса е много динамична и ще се наложи да се вземат доста мерки“, каза пред Нова тв държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. Той уточни, че ще се реагира при наличието на огнища с Covid-19, но няма да се стига до блокирането на цели населени места. Здравният инспектор каза още, че се наблюдава ръст при заразените с коронавирус. „В сравнение с двете предходни седмици той е малко над 50%, което е неприятно“, коментира Ангел Кунчев.

5,4% новозаразени с коронавирус
Новите потвърдени случаи на Covid-19 са 263 при направени 4843 PCR теста или 5,4%, показват данните на Единния информационен портал. Най-много новозаразени са открити в София – 54, във Варна – 32, в Благоевград – 24 и в Пловдив – 22. От общо 21 096 случая на коронавирус от началото на епидемията 5477 са активни. В болница се намират 857 души – от тях 47 в интензивни отделения. През последните 24 часа са излекувани 153 пациенти и с тях общият им брой става 14 787. Досега са починали 832 души –7 през изминалото денонощие.

Училищни екскурзии ще има, въпреки епидемията
Училищните екскурзии вече са ограничени до една седмица и е препоръчително те да се организират в края на учебната година, стана ясно от изявление на образователния министър Красимир Вълчев на синдикален форум. „По-голяма е вероятността през пролетта на 2021 г. ситуацията да е по-добра“, заяви министърът и добави, че засега няма основания да забрани екскурзиите. Той не препоръчва пътувания в началото на учебната година, но ако все пак се стигне до това, е необходимо учителите и учениците да бъдат с маски в автобусите и на закритите места. „В училищата режимът е по-либерален, защото 90% от времето децата прекарват в класните стаи и там могат да не носят маски“, каза още Красимир Вълчев.

Две деца в Кърджали заразени с коронавирус
Едното от децата е възпитаник на детската градина „Мир", а другото - на езиковата гимназия „Христо Ботев“. Децата съответно от група и класа са поставени под карантина, съобщи директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев, пред БНР-Кърджали.

Поставиха клас под карантина в Благоевград
Единайсетокласничка от езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“ в Благоевград е дала положителна проба за коронавирус. Класът й е поставен под карантина и обучението продължава онлайн. Тази сутрин е извършена повторна дезинфекция на училищната сграда, съобщи репортерът на БНР Боряна Кърпачева.

Продължава заразата в социалния дом в Славянци
Деветима от възрастните хора в Дома за пълнолетни с деменция в село Славянци остават с положителни проби за коронавирус. Персоналът на социалното заведение е дал отрицателен резултат на PCR тестовете. Домът е под карантина от началото на септември.

Безвъзмездна помощ за превозвачите заради Covid-19
Всички лицензирани превозвачи ще получат безвъзмездна финансова подкрепа от държавата за преодоляване на икономическите последствия от Covid-19. В зависимост от оборота помощта ще бъде от 3 хил. до 450 хил. лв., обяви транспортният министър Росен Желязков. Общият размер на средствата в подкрепа на малките и средните автобусни превозвачи е 30 млн. лева. Около 1500 са фирмите в сектора, които могат да се възползват от мярката.

5 млн. евро безвъзмезна помощ ще си подели туризмът заради Covid-19 
Чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“ туроператорите и туристическите агенции ще получат европейско финансиране в размер на 10 млн. лв. Целта на процедурата е да се осигури за туроператорите оперативен капитал за справяне с последиците от Covid-19.

„Министерството ще продължи да работи за осигуряване на средства за туристическия бизнес, който и през предстоящата зима няма да може да разгърне потенциала си такъв, какъвто го познаваме“, обеща вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

България ще участва в европейските решения за Covid-19
Премиерът Бойко Борисов изрази готовност страната ни да допринесе за общите европейски решения относно Covid-19. „България е готова да се включи с това, което реорганизира като своя продукция - защитни облекла, маски, шлемове, респиратори и всичко останало, засягащо този процес“, заяви той преди днешното заседание в Брюксел на европейските лидери.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”

Копие на чудотворната икона в Роженския манастир събира много богомолци за храмовия празник

Роженският манастир “Свето Рождество Богородично” ще отбележи днес храмовия си празник с литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица, благославяне на манастирския курбан и раздаването му за здраве. След като пред 1761 г. манастирът губи..

публикувано на 08.09.24 в 06:00

Топла неделя почти без валежи

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над източните и планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но почти няма да вали. Максималните температури ще бъдат между 25° и 30°, в София – около 27°. Над планините ще бъде предимно..

публикувано на 07.09.24 в 18:30
Румен Радев

Румен Радев очаква ЦИК да контролира изпълнението на разпоредбите на Изборния кодекс

“ Очаквам ЦИК да следи за стриктното изпълнение на разпоредбите от Изборния кодекс .” Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Раднево, където участва в тържеството по повод 60-годишнината от обявяването на града. “ Тук не става..

публикувано на 07.09.24 в 12:49