Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Скоростното изкачване на Витоша в памет на Боян Петров

Снимка: личен архив

Днес в планината край София – Витоша, се провежда скоростно изкачване към местността Копитото, по любимата пътека на големия български алпинист Боян Петров. Заради епидемията на коронавирус събитието не е с масов старт, а в час, избран от всеки записан участник по негово желание.

Изкачването е посветено на изкачването на Кангчендзьонга (8586 м) от Боян Петров. На 20 май 2014 г. той стана първият българин, изкачил третия по височина връх на планетата. Два месеца по-късно Боян стъпва на Броуд Пик и само осем дни след това - на К2 (първо българско изкачване). За тези успехи е поздравен с видеообръщение от легендата в алпинизма Райнхолд Меснер.

През пролетта на 2018 г. на път за 8-хилядника Шиша Пангма Боян Петров остана завинаги в прегръдката на планината.

Още от категорията

Вицепрезидентът награждава победителите в Световната купа по прескачане на препятствия за деца

Днес, 19 юни, на конна база „Ген. Крум Лекарски“ в гр. Божурище вицепрезидентът Илияна Йотова ще връчи купата за първо отборно място в състезанието по прескачане на препятствия за деца в рамките на турнира от Световната купа по конен спорт, който се..

публикувано на 19.06.21 в 06:15

Започва най-дългият морски маратон у нас

Плувното предизвикателство е дълго 6400 метра и има 50 годишна традиция в Бургас. Стартът на водния маратон ще бъде даден на остров Св. Анастасия, точно в 9.30 часа на 18 юни. Крайната му точка по традиция, е Мостът на влюбените в южния ни черноморски..

публикувано на 18.06.21 в 06:05

Българският ансамбъл по художествена гимнастика с европейска титла на топки

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златния медал на топки на европейското първенство по художествена гимнастика във Варна, а на обръчи и бухалки остана втори след Израел. Така състезателките ни се реваншираха за неособено успешното..

публикувано на 13.06.21 в 15:18