Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резолюцията на ЕП - свежа струя за протестиращите и кошмар за властта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще бъде във фокуса на вниманието на Европейския парламент (ЕП) в понеделник, когато ще се види дали резолюцията, гласувана на 1 октомври в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ще получи зелена светлина и в пленарната зала. Формулировките в становището са свежа струя за протестиращите и кошмар за управляващите.

Заключения от типа на „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“, "необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия", няма как да зарадват премиера Бойко Борисов и неговия кабинет. 

На този етап обаче резолюцията премина само с 5 гласа. Справка на вота показва, че тя беше подкрепена от членовете на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, от либералите в "Обнови Европа", от групата на Зелените-Европейски свободен алианс и от крайната левица. Срещу нея гласуваха евродепутатите от Европейската народна партия, партията на консерваторите и реформистите и "Идентичност и демокрация". Анализът на силите показва, че подкрепящите документа са 351 срещу 324 негови противници, тоест, гласовете в нейна полза са само 27. Има обаче 29 необвързани, които не е ясно как ще гласуват. Съществуват и въпросителни около това дали евродепутатите от политическите сили, подкрепящи документа, ще спазят строго партийната дисциплина в пленарната зала и няма да послушат указания на страните си.

Вероятно премиерът Бойко Борисов се среща не само с председателя на ЕНП Доналд Туск, но и с други свои колеги като, например,  Виктор Орбан,  с когото неведнъж е демонстрирал близки отношения. Проведените срещи на приятелите на кохезията вероятно са сближили не само позиции по кохезионния фонд, а и по други въпроси. И сигурно са изградили други връзки, които на този етап остават затворени между тях. Не е ясно кой на кого какво е обещавал в европейския алъш-вериш, който се прави далеч от камерите, микрофоните и изобщо от хорските очи. 

Това, което Фейсбук профила на председателя на ЕНП Доналд Туск ни показва след срещата му с Бойко Борисов, е на практика повторение на констатациите в доклада за България по хоризонталния механизъм и то в най-критичната негова част с уточнението, че това са висши ценности за партията. Същевременно следващите думи "И демокрацията в България ще има последната си дума на изборите" показват острото несъгласие на Туск с опитите правителството да бъде свалено преждевременно. 

Какви совалки се водят през уикенда и може би ще се водят до последно преди заседанието в пленарна зала в понеделник следобед, можем само да гадаем. Както и кой какво ще размества и допълва в приетите от комисията по граждански свободи формулировки и препоръки.

Ясно е едно - едната страна, която представлява протестиращите, няма да отстъпи. Нещо повече – един от членовете на "Отровното трио" Велислав Минеков,  ще бъде пред Европейския парламент в Брюксел малко преди началото на дебатите. По същото време със сигурност в сградата ще гъмжи от совалки по вече приетия документ от комисията. Вероятно ще се предлагат промени и допълнения по отделните точки, ще има "прието" и "отхвърлено" в изобилие по поправките и не е изключено накрая да се окаже, че резолюцията далеч няма да има вида, в който влезе в пленарна зала.

Изправени сме пред ситуация, в която едната страна няма намерение да се отказва от оставката на правителството, а другата няма никакво намерение да я подава. По естествен начин тази битка се пренесе и в Брюксел. Досега тя се изразяваше в рехави протести около Съвета, когато европейските лидери се събираха на заседания, но вече навлиза в друг етап и той се нарича Европейски парламент. Вкарана там от силите, които поддържат протестите и в опит да бъде парирана или най-малко променена от подкрепящите кабинета, й предстои път, който ще ни направи зрители, ако не на интересни времена, то поне на интересни моменти в понеделник, когато ще бъдат дебатите и в четвъртък, когато ще се гласува резолюцията. 

Снимки: БГНЕС, Twitter /Бойко Борисов  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54
Димитър Главчев

Служебният премиер поема и поста служебен външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев предложи на президента Румен Радев промяна в състава на служебния кабинет, съобщиха от правителствената пресслужба. След разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на..

публикувано на 22.04.24 в 12:30