Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резолюцията на ЕП - свежа струя за протестиращите и кошмар за властта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще бъде във фокуса на вниманието на Европейския парламент (ЕП) в понеделник, когато ще се види дали резолюцията, гласувана на 1 октомври в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ще получи зелена светлина и в пленарната зала. Формулировките в становището са свежа струя за протестиращите и кошмар за управляващите.

Заключения от типа на „значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите“, "необходимостта българското правителство да гарантира по-строг контрол върху начина, по който се изразходват средствата на ЕС, и незабавно да отговори на опасенията, че парите на данъкоплатците се използват за нарастване на богатството на лица, свързани с управляващата партия", няма как да зарадват премиера Бойко Борисов и неговия кабинет. 

На този етап обаче резолюцията премина само с 5 гласа. Справка на вота показва, че тя беше подкрепена от членовете на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, от либералите в "Обнови Европа", от групата на Зелените-Европейски свободен алианс и от крайната левица. Срещу нея гласуваха евродепутатите от Европейската народна партия, партията на консерваторите и реформистите и "Идентичност и демокрация". Анализът на силите показва, че подкрепящите документа са 351 срещу 324 негови противници, тоест, гласовете в нейна полза са само 27. Има обаче 29 необвързани, които не е ясно как ще гласуват. Съществуват и въпросителни около това дали евродепутатите от политическите сили, подкрепящи документа, ще спазят строго партийната дисциплина в пленарната зала и няма да послушат указания на страните си.

Вероятно премиерът Бойко Борисов се среща не само с председателя на ЕНП Доналд Туск, но и с други свои колеги като, например,  Виктор Орбан,  с когото неведнъж е демонстрирал близки отношения. Проведените срещи на приятелите на кохезията вероятно са сближили не само позиции по кохезионния фонд, а и по други въпроси. И сигурно са изградили други връзки, които на този етап остават затворени между тях. Не е ясно кой на кого какво е обещавал в европейския алъш-вериш, който се прави далеч от камерите, микрофоните и изобщо от хорските очи. 

Това, което Фейсбук профила на председателя на ЕНП Доналд Туск ни показва след срещата му с Бойко Борисов, е на практика повторение на констатациите в доклада за България по хоризонталния механизъм и то в най-критичната негова част с уточнението, че това са висши ценности за партията. Същевременно следващите думи "И демокрацията в България ще има последната си дума на изборите" показват острото несъгласие на Туск с опитите правителството да бъде свалено преждевременно. 

Какви совалки се водят през уикенда и може би ще се водят до последно преди заседанието в пленарна зала в понеделник следобед, можем само да гадаем. Както и кой какво ще размества и допълва в приетите от комисията по граждански свободи формулировки и препоръки.

Ясно е едно - едната страна, която представлява протестиращите, няма да отстъпи. Нещо повече – един от членовете на "Отровното трио" Велислав Минеков,  ще бъде пред Европейския парламент в Брюксел малко преди началото на дебатите. По същото време със сигурност в сградата ще гъмжи от совалки по вече приетия документ от комисията. Вероятно ще се предлагат промени и допълнения по отделните точки, ще има "прието" и "отхвърлено" в изобилие по поправките и не е изключено накрая да се окаже, че резолюцията далеч няма да има вида, в който влезе в пленарна зала.

Изправени сме пред ситуация, в която едната страна няма намерение да се отказва от оставката на правителството, а другата няма никакво намерение да я подава. По естествен начин тази битка се пренесе и в Брюксел. Досега тя се изразяваше в рехави протести около Съвета, когато европейските лидери се събираха на заседания, но вече навлиза в друг етап и той се нарича Европейски парламент. Вкарана там от силите, които поддържат протестите и в опит да бъде парирана или най-малко променена от подкрепящите кабинета, й предстои път, който ще ни направи зрители, ако не на интересни времена, то поне на интересни моменти в понеделник, когато ще бъдат дебатите и в четвъртък, когато ще се гласува резолюцията. 

Снимки: БГНЕС, Twitter /Бойко Борисов  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожарите изпепелиха местообитания на световно застрашени птици

Горските пожари през последните седмици застрашават не само хората и населените места, но и ценни природни местообитания – дом на огромно разнообразие от видове, част от които световно застрашени. За това предупреждават от Българското дружество за..

публикувано на 10.08.24 в 13:24
Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02