Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Млад учен от Йейл получи наградата „Джон Атанасов“ за 2020

| обновено на 05.10.20 в 17:26
Снимка: БГНЕС

Д-р Златко Минев е новият носител на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от президента Румен Радев. Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия цифров компютър с регенеративна памет и се връчва на млади български учени в областта на компютърните науки за постижения в световен мащаб.

Като аспирант в Йейл Минев е предложил и осъществил експеримент, с който решава 100-годишен спор между Нилс Бор, Ервин Шрьодингер и Алберт Айнщайн. Благодарение на пробива бъдещите квантови компютри ще решават задачи, които класическите компютри не могат, дори и да им се дадат милиони години, се казва в мотивите за наградата.

За трета поредна година президентът Румен Радев връчва отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Те се присъждат на млади български учени, в пет категории – персонални и екипни награди и грамоти за постигнати високи резултати и значим принос в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии и др.

Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 година

Отличието „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на български граждани, на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Найден Тодоров: Добрият резултат е съчетание от талант и дисциплина

Директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров се завърна от Истанбул, където дирижира концерт на филхармоничния оркестър „Борусан“ със солист виртуозната цигуларка Мидори. „Много съм щастлив от личния контакт с Мидори и за това, че..

публикувано на 27.11.20 в 14:01

Отиде си най-успешният български тенор Камен Чанев

Световноизвестният оперен певец Камен Чанев е починал, предаде БНР-Стара Загора. Чанев беше диагностициран с COVID-19 и приет за лечение в болницата в Стара Загора. След хоспитализирането му приятели на певеца търсеха спешно реконвалесцентна кръвна..

публикувано на 26.11.20 в 16:17

Почина проф. Александър Чирков

На 82 години почина големият български кардиолог проф. Александър Чирков, преде БТА. Това е станало рано сутринта в хотел във Варна. Професорът внезапно се е почувствал зле, вдигнал е температура и рязко се е влошил. Въпреки усилията на лекарите е..

публикувано на 24.11.20 в 13:24