Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Млад учен от Йейл получи наградата „Джон Атанасов“ за 2020

| обновено на 05.10.20 в 17:26
Снимка: БГНЕС

Д-р Златко Минев е новият носител на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от президента Румен Радев. Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия цифров компютър с регенеративна памет и се връчва на млади български учени в областта на компютърните науки за постижения в световен мащаб.

Като аспирант в Йейл Минев е предложил и осъществил експеримент, с който решава 100-годишен спор между Нилс Бор, Ервин Шрьодингер и Алберт Айнщайн. Благодарение на пробива бъдещите квантови компютри ще решават задачи, които класическите компютри не могат, дори и да им се дадат милиони години, се казва в мотивите за наградата.

За трета поредна година президентът Румен Радев връчва отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Те се присъждат на млади български учени, в пет категории – персонални и екипни награди и грамоти за постигнати високи резултати и значим принос в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии и др.

Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 година

Отличието „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на български граждани, на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Д-р Катерина Такова разработва продукт за диагностика на коронавирус

Жените в науката се нуждаят от специално насърчение и подкрепа, особено когато в тясното пространство на един-единствен ден трябва да съвместят ролите на всеотдаен учен, грижовна майка и добра съпруга. Подобен стимул за тях са наградите “За жените в..

публикувано на 05.12.22 в 11:53

Андреа Савова между Париж и София

Да живееш в Европа, но между два различни свята – така изглеждат двете страни от битието на една млада българка, родена в София и живееща в Париж. Едва 12-годишна, Андреа Савова заминава с майка си и 6-годишната си сестра във Франция, където е..

публикувано на 30.11.22 в 11:26

С паеля или като млечен сос - как Макико наложи българската лютеница в Япония

Лютеница по оригинална българска рецепта, но Made in Japan си проби път на пазара в Страната на изгряващото слънце, а нейният производител Макико Миюра вече крои планове за разширяване на производството. Макико живее в префектура Ямягата –..

публикувано на 30.11.22 в 11:05