Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млад учен от Йейл получи наградата „Джон Атанасов“ за 2020

| обновено на 05.10.20 в 17:26
Снимка: БГНЕС

Д-р Златко Минев е новият носител на наградата „Джон Атанасов“, връчвана от президента Румен Радев. Отличието носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов - създател на първия цифров компютър с регенеративна памет и се връчва на млади български учени в областта на компютърните науки за постижения в световен мащаб.

Като аспирант в Йейл Минев е предложил и осъществил експеримент, с който решава 100-годишен спор между Нилс Бор, Ервин Шрьодингер и Алберт Айнщайн. Благодарение на пробива бъдещите квантови компютри ще решават задачи, които класическите компютри не могат, дори и да им се дадат милиони години, се казва в мотивите за наградата.

За трета поредна година президентът Румен Радев връчва отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“. Те се присъждат на млади български учени, в пет категории – персонални и екипни награди и грамоти за постигнати високи резултати и значим принос в областта на компютърните науки, включително криптология, компютърна лингвистика, роботика, квантови технологии и др.

Румен Радев връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2020 година

Отличието „Джон Атанасов“ се връчва от 2003 г. насам на български граждани, на възраст до 35 години, независимо дали развиват своята научна и изследователска дейност в България или в чужбина.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

Светлозара Савова зарадва с балонено дърво болните от коронавирус

Тя внася цвят и светлина и това е нейният начин да облекчи болката. В грейналите от неочакван дар очи намира смисъл да продължи да благодарява. Съсухрено дърво с оголели клони навява меланхолия, щом погледите на пациентите и лекарския екип подирят..

публикувано на 01.03.21 в 11:07

Мистер Сенко пръв изпълнил номера с махането на глава

През 1961 г. холивудски знаменитости се събират пред големия екран, за да се уверят с очите си, че магията не е единствено привилегия на шарлатани. В средата на цирковата арена, сред разсейващи се пушеци, един факир отмахва главата си и със спокоен ход,..

публикувано на 20.02.21 в 09:05

"Тайм" оповести българин сред лидерите на бъдещето

Лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская, президентският помощник на Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан и изпълнителният директор на „Robinhood“ Владимир Тенев, са включени в списъка на сп. „Тайм“ - "Следващите 100 най-влиятелни..

публикувано на 18.02.21 в 09:45