Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 211

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новите случаи на Covid-19 в България са 182

За последните 24 часа, в България са регистрирани 182 нови случаи на Covid-19. От направените 2843 PCR теста 6,4% са положителни. В болница се лекуват 912 души, като 54 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие са 45 души, а трима пациенти с Covid-19 са починали.

България е на 25 място по заразени на 100 000 души в Европа

Пред Би Ти Ви епидемиологът от Националния център за заразни и паразитни болести Савина Стоицова съобщи, че на всеки 100 хил. души в страната 37 са заразени.
По думите ѝ има и области, където носителите на вируса са 60 на 100 000. Всичко зависи от спазването на противоепидемичните мерки и дали в страната ще има събития, на които се събират много хора на малки пространства. Затова според епидемиолога носенето на маски в момента е смислено, а мерките в училищата са правилни.

В България съществуват фискални буфери

Фискалните буфери позволяват на България да мине през кризата, коментира пред БНР Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара (БСК).

Според него, това вероятно ще бъде отразено в бюджета за 2021 година. Той коментира също, че всяка мярка в подкрепа на бизнеса е добре дошла, а единствената успешна у нас е тази за микро и малки предприятия. По думите му, след началото на коронакризата у нас са инвестирани около 300 млн. евро като антикризисни мерки. Радев изрази съгласието си с председателката на МВФ Кристалина Георгиева, че държавите, които се погрижат да съхранят икономиките си, ще са големите победители след кризата с коронавируса.

Предвидени са още 230 млн. евро за здравеопазване

В новия бюджет за 2021 г. за здравеопазването са предвидени още 230 млн. евро, каза премиерът Бойко Борисов в Габрово.Той посочи, че е важно да не се увеличава броят на заразените с Covid-19 и призова кметовете да продължават да вземат необходимите мерки. 
Борисов припомни, че заплатите на социалните работници, които имат повече ангажименти заради пандемията са увеличени с 30%. По отношение на протестите Борисов коментира, че щом гражданите могат да изразяват недоволството си, значи има демокрация.

В Пловдив цял клас минава на дистанционно обучение


Ученик на 16 г., в 11 клас на СУ „Климент Охридски“ в  Пловдив, е с положителен резултат за Covid-19, съобщи областния кризисен щаб. Това налага целият клас да мине от 5.10 на онлайн обучение за 14 дни.

С положителен тест са и две учителки от училището в пловдивското село Скутаре, които се тествали по желание.
Регионалната здравна инспекция е дала указания за карантина и лечение. Едната от учителките е работила с маска и шлем и нейният клас остава да се обучава в училище. Другата паралелка обаче минава на дистанционно обучение за 14 дни.

Съставила: Дарина Григорова

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България.


Още от категорията

Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

Нарастващият брой на населението в глобален мащаб и бързото индустриално развитие са сред основните фактори за динамичните изменения в климата. От своя страна високото съдържание на въглероден диоксид във въздуха предизвиква засилване на парниковия..

публикувано на 24.07.21 в 10:25

Във Варна се провежда национално състезание с дронове

През последните години общността на състезателните дронове в България се увеличава с бързи темпове. В това е убеден Антон Пулийски, председател на Обединено дрон общество в България. А в правотата на думите му ще може да се уверим и всички ние тази..

публикувано на 24.07.21 в 09:05

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Франция , Великобритания, Испания, Португалия, Нидерландия, Гърция и Кипър въвеждат нови правила за неваксинираните. От полунощ на 18.07 пристигащите от Великобритания, Испания, Португалия, Нидерландия, Гърция и Кипър, които не са..

публикувано на 24.07.21 в 02:05