Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И София отбелязва 30-годишнината от Обединението на Германия

В София до 18 октомври може да бъде разгледана изложбата „Преломът на Изток. Живот в преход”, организирана от Посолството на Германия у нас, със съдействието на Столичната община. Поводът е 30-ата годишнина от обединението на Източен и Западен Берлин. Откривайки експозицията на „Моста на влюбените“ зад НДК, посланик Кристоф Айххорн заяви, че датата 3 октомври е много специален и щастлив ден за него и сънародниците му.


„Точно преди 30 години Германия беше обединена отново – каза посланикът. - С това и с падането на Берлинската стена се възроди и Европа. Копнежът за свобода е неделим. Бранденбургската врата, която толкова дълго беше символ на разделението, се превърна в символ на единството, справедливостта и свободата. Празнуваме всичко това с нашите приятели в България.“ 

Видео обръщението на посланик Айххорн можете да видите на официалната фейсбук страница на германското посолство - ТУК

Изложбата на Моста на влюбените в София връща спомена за първите години след обединението през 1990 година и поставя акцент върху опита на Източна Германия, натрупан по време на прехода. Автор на експозицията е историкът - публицист Щефан Волле.


По повод годишнината Посолството на Германия, съвместно със Sofia Free Tour, организира и историческа обиколка на София под мотото „5 пъти Б: Батенберг, Баухаус, Брутализъм, Берлин и България – по следите на българо-германската история в София“. 

За Обединението на Германия и демократичните промени в Източна Европа след 1989 година посланик Кристоф Айххорн говори и пред слушателите на БНР.  Можете да чуете интервюто му пред Радио Пловдив и това за Програма "Хоризонт".

Снимки: Посолство на Федерална република Германия в София 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35