Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи прекосиха с гребна лодка Атлантическия океан

Снимка: Facebook

Българската гребна експедиция NEVEREST (You never rest, until you reach your Everest) завърши благополучно в Барбадос. Баща и син - Максим и Стефан Иванови, прекосиха изцяло със собствени сили Атлантическия океан за 105 дни. 

Те потеглиха от Португалия на 14 юни, за да пристигнат на Карибите късно снощи българско време. Двамата изминаха 4444 морски мили. 

Единствената им спирка беше остров Лансароте на Канарите, където те  прекараха 9 дни заради отстраняване на неизправност в навигационната система. 

Иванови акостираха в Барбадос в 12 ч. местно време на 6 октомври. 

Максим отпразнува 17-тия си рожден ден в океана. От екипа посочват, че той е най-младият гребец, осъществил такова прекосяване.

Пътуването на двамата е обвързано с каузата "Да! За живот!" - Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията на Министерство на здравеопазването, която стартира на 5 ноември 2019 г. По данни на министерството близо 1200 български граждани се нуждаят от трансплантация и живеят с надеждата да водят нормален живот.​


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ОБНОВЕНА: Подпалиха се складове за фойерверки край Елин Пелин, разпоредена е незабавна евакуация

Между град Елин Пелин и село Елин Пелин избухна пожар в склад за фойерверки, предаде БТА. В резултат на експлозията двама души – мъж и жена са с изгаряния трета степен и опасност за живота. Разпоредена е незабавна евакуация за жителите на село..

публикувано на 25.07.24 в 20:55

Времето се стабилизира, над Източна и Централна България отново ще превали

В петък  сутринта облачността над източната половина от страната ще се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се заоблачи и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 16°. Максималните ще са от 27° до 32°,..

публикувано на 25.07.24 в 19:05

България днес - 25 юли 2024 г.

На 25 юли в „България днес“ в контекста на небивалите горещини и бушуващата в страната огнена стихия ви предлагаме две екологични теми – разговаряме с Тома Белев, бивш заместник министър на екологията и директор на..

публикувано на 25.07.24 в 19:00