Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват процедури в подкрепа на бизнеса за 200 млн. лв.

Снимка: opic.bg

До края на месеца ще започнат четири нови процедури в подкрепа на българските фирми, съобщи заместник министърът  на икономиката Яна Топалова в рамките на онлайн форум посветен на финансовите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на  Covid-19. Очаква се компаниите да получат безвъзмездна помощ в размер на 200 млн. лв. по оперативната програма “Иновации и конкурентноспособност” (ОПИК).

От част от сумата ще се облагодетелстват т.нар. големи-малки компании с оборот над 500 хил. лв. за преодоляването на икономическите последствия от пандемията. За тези фирми ще бъдат заделени 78 млн. лв., с които ще се осигури ликвидността, оборотните средства и покриването на фирмени разходи.

Втората процедура "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19" също има бюджет от 78 млн. лв. Този път средствата ще бъдат предназначени за реорганизирането и създаването на безопасни условия на труд.

"Вече подписахме договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще бъдат директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК”, каза зам.министърът. Договорите се отнасят до процедури в подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, с бюджет от 30 млн. лв, както и до процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн. лева.

Яна Топалова

По процедурата
"Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" е решено да се “наддоговорят” други 68 млн. лв, каза още Яна Топалова. “Това означава, че вече одобрените компании ще получат средства, с които инвестират в машини и оборудване с цел увеличаване на производството”, обясни тя.

Вече е приключил прегледът на всичките близо 27 хил. проектни предложения по процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. Лв. към над 21 хил. компании, стана ясно от думите на зам.-министъра. Тя информира също, че е започнала оценката и на процедурата за подкрепа на средни предприятия, която се очаква да приключи до средата на ноември.

Освен чрез грантови схеми, мерките за подпомагане на бизнеса включват и възможности за кредити при облекчени условия с помощта на Българска банка за развитие. През банката по антикризисните мерки до момента в икономиката са инвестирани над 140 млн. лв. – от тях кредити за над 60 млн. лв. са отпуснати на фирми по "Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-,малки и средни предприятия".

Яна Топалова изтъкна още възможностите чрез Фонда на фондовете, както и чрез Българската агенция за експортно застраховане, която дава възможност на фирмите да работят при условия на отложено плащане, осигурявайки застрахователно покритие.

Снимки: opic.bg, БГНЕС

Още от категорията

Асен Василев

Служебното правителство иска актуализация на бюджета

Днес ще бъде представено предложението на служебното правителство за актуализация на бюджета. Това ще стане на Третия обществен съвет към министъра на финансите, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Според министър Асен Василев се очаква..

публикувано на 22.07.21 в 06:25

България на картата на соларната енергетика

Новите цени на електроенергията, влезли в сила от началото на този месец, за пореден път предизвикаха недоволство от страна на бизнеса. Най-простото обяснение защо е необходимо това поредно повишение, са по-високите цени на въглеродните емисии, които за..

публикувано на 21.07.21 в 11:10

България е лидер в ЕС по жени в IT-сектора

Броят на специалистите в българския сектор на информационните и комуникационните технологии нараства в кризисната 2020 г. с 2.1 хиляди души, показват данните на Евростат. Така общо заетите в тази сфера се увеличават до 103.3 хиляди като те са 3.2% от..

публикувано на 18.07.21 в 14:47