Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започват процедури в подкрепа на бизнеса за 200 млн. лв.

Снимка: opic.bg

До края на месеца ще започнат четири нови процедури в подкрепа на българските фирми, съобщи заместник министърът  на икономиката Яна Топалова в рамките на онлайн форум посветен на финансовите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на  Covid-19. Очаква се компаниите да получат безвъзмездна помощ в размер на 200 млн. лв. по оперативната програма “Иновации и конкурентноспособност” (ОПИК).

От част от сумата ще се облагодетелстват т.нар. големи-малки компании с оборот над 500 хил. лв. за преодоляването на икономическите последствия от пандемията. За тези фирми ще бъдат заделени 78 млн. лв., с които ще се осигури ликвидността, оборотните средства и покриването на фирмени разходи.

Втората процедура "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19" също има бюджет от 78 млн. лв. Този път средствата ще бъдат предназначени за реорганизирането и създаването на безопасни условия на труд.

"Вече подписахме договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще бъдат директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК”, каза зам.министърът. Договорите се отнасят до процедури в подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, с бюджет от 30 млн. лв, както и до процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн. лева.

Яна Топалова

По процедурата
"Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" е решено да се “наддоговорят” други 68 млн. лв, каза още Яна Топалова. “Това означава, че вече одобрените компании ще получат средства, с които инвестират в машини и оборудване с цел увеличаване на производството”, обясни тя.

Вече е приключил прегледът на всичките близо 27 хил. проектни предложения по процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. Лв. към над 21 хил. компании, стана ясно от думите на зам.-министъра. Тя информира също, че е започнала оценката и на процедурата за подкрепа на средни предприятия, която се очаква да приключи до средата на ноември.

Освен чрез грантови схеми, мерките за подпомагане на бизнеса включват и възможности за кредити при облекчени условия с помощта на Българска банка за развитие. През банката по антикризисните мерки до момента в икономиката са инвестирани над 140 млн. лв. – от тях кредити за над 60 млн. лв. са отпуснати на фирми по "Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-,малки и средни предприятия".

Яна Топалова изтъкна още възможностите чрез Фонда на фондовете, както и чрез Българската агенция за експортно застраховане, която дава възможност на фирмите да работят при условия на отложено плащане, осигурявайки застрахователно покритие.

Снимки: opic.bg, БГНЕС

Още от категорията

Българското земеделие има шанс да бъде включено в Плана за възстановяване

Според министъра на земеделието Десислава Танева, пред българското земеделие се разкрива възможност да бъде включено в Плана за възстановяване и устойчивост .  По време на видеоконферентна публична дискусия, посветена на втория стълб от Националния план за..

публикувано на 04.12.20 в 17:15

Дискусия за "Зелена България" от плана за възстановяване и устойчивост

Дискусия по Националния план за възстановяване и устойчивост на България ще се проведе на 4 декември от 11 часа, съобщи правителствената пресслужба. Ще се обсъжда втория стълб от Плана - „Зелена България” и предизвикателствата пред селското стопанство,..

публикувано на 04.12.20 в 06:10

Българският имотен пазар се съвзема от кризата

Имотните сделки в София нарастват с 20% през септември спрямо 2019 г., а в цялата страна с 13%. Имотният пазар се съвзе след удара през пролетта, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на тридневното виртуално изложение за строителство,..

публикувано на 03.12.20 в 19:11