Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват процедури в подкрепа на бизнеса за 200 млн. лв.

Снимка: opic.bg

До края на месеца ще започнат четири нови процедури в подкрепа на българските фирми, съобщи заместник министърът  на икономиката Яна Топалова в рамките на онлайн форум посветен на финансовите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на  Covid-19. Очаква се компаниите да получат безвъзмездна помощ в размер на 200 млн. лв. по оперативната програма “Иновации и конкурентноспособност” (ОПИК).

От част от сумата ще се облагодетелстват т.нар. големи-малки компании с оборот над 500 хил. лв. за преодоляването на икономическите последствия от пандемията. За тези фирми ще бъдат заделени 78 млн. лв., с които ще се осигури ликвидността, оборотните средства и покриването на фирмени разходи.

Втората процедура "Адаптиране на дейността на малките и средните предприятия в контекста на COVID-19" също има бюджет от 78 млн. лв. Този път средствата ще бъдат предназначени за реорганизирането и създаването на безопасни условия на труд.

"Вече подписахме договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще бъдат директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК”, каза зам.министърът. Договорите се отнасят до процедури в подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, с бюджет от 30 млн. лв, както и до процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн. лева.

Яна Топалова

По процедурата
"Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" е решено да се “наддоговорят” други 68 млн. лв, каза още Яна Топалова. “Това означава, че вече одобрените компании ще получат средства, с които инвестират в машини и оборудване с цел увеличаване на производството”, обясни тя.

Вече е приключил прегледът на всичките близо 27 хил. проектни предложения по процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия и до края на седмицата ще бъдат изплатени 173 млн. Лв. към над 21 хил. компании, стана ясно от думите на зам.-министъра. Тя информира също, че е започнала оценката и на процедурата за подкрепа на средни предприятия, която се очаква да приключи до средата на ноември.

Освен чрез грантови схеми, мерките за подпомагане на бизнеса включват и възможности за кредити при облекчени условия с помощта на Българска банка за развитие. През банката по антикризисните мерки до момента в икономиката са инвестирани над 140 млн. лв. – от тях кредити за над 60 млн. лв. са отпуснати на фирми по "Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-,малки и средни предприятия".

Яна Топалова изтъкна още възможностите чрез Фонда на фондовете, както и чрез Българската агенция за експортно застраховане, която дава възможност на фирмите да работят при условия на отложено плащане, осигурявайки застрахователно покритие.

Снимки: opic.bg, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25
Кристалина Георгиева

МВФ преназначи Кристалина Георгиева за управляващ директор

Кристалина Георгиева остава начело на Международния валутен фонд с втори петгодишен мандат. “ Бордът даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални..

публикувано на 13.04.24 в 09:39