Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключенска игра провокира да опознаем историята на Русе

Снимка: авто-мото клуб “Русчукъ"

Русенци днес се впускат в приключения, за да покажат, че и чрез игра могат да обогатят познанията си за символите, забележителностите и скритите бижута на своя град.

Приключенската игра “Историята е жива” не е просто забавление, но и възможност да се събуди вниманието към опазването на културно-историческото наследство. В нея участниците се състезават на ретро- и съвременни автомобили и мотоциклети, както и на велосипеди. Всяко превозно средство преминава през индивидуален маршрут, на който се намират исторически сгради. За да го преодолеят, екипажите трябва да демонстрират знания за миналото на града и да проявят съобразителност. Те получават и напътствия, насочващи ги към следващата дестинация от пътя – въпрос за историята на дадената сграда, описание на факти, логическа задача или снимка.

Идеята за играта се роди от това, че заобиколени от красотата на архитектурата на Русе, ние я приемаме за даденост – разказва Десислава Василева, председател на УС на авто-мото клуб “Русчукъ”, който е организатор на събитието. – Забързани в натоварените си дни, ние вървим сред културно-историческото наследство на града, без дори да го забелязваме. А то е тук, живо е и до днес, гледайки ни от някой ъгъл или преминавайки покрай нас – например докато се въртят гумите на един бял гангстерски ситроен от 1954 г., собственост на Петър Пенчев от нашия клуб.”

Десислава Василева не разкрива кои забележителности на града ще осеят като препятствия маршрутите на състезателите. “Защото част от играта е да видим кой познава най-добре историята на Русе и нейните архитектурни паметници. Ще кажа само, че обектите са големи, известни и ние трябва да познаваме историята им”, добавя тя.

Разположен по поречието на река Дунав, Русе е възприеман като аристократичен град с романтичен дух, магнит за множество туристи по суша и вода.

“Градът привлича както с великолепната си архитектура, така и с богатото си историческо минало – казва още Десислава Василева. – На мястото, където днес се намира Русе, през IIв. пр.Хр. е издигната античната римска крепост Сексагинта Приста, изпълнявала ролята на укрепление и на пристанище по границата на Римската република. Множество археологически находки пък свидетелстват за съществуването на тракийско селище преди възникването на крепостта. Край града се намира и средновековният град Червен – едно от най-важните средища на Второто българско царство редом със столицата Търновград. Русе често е наричан “Малката Виена” заради многобройните си сгради паметници на културата, в чиято архитектура са застъпени редица стилове, сред които необарок и неокласицизъм. Сред символите на града са Доходното здание, построено в началото на миналия век от виенски архитект, и Паметникът на свободата, посветен на българските поборници и опълченци.”

Доходното зданиеФиналът на играта ще приключи на автополигон, където ще бъдат изложени и превозни средства, част от културно-историческото наследство на града. Освен награждаването на победителите, там ще се състои и състезание по майсторско управление на автомобили и мотоциклети. И тъй като в Русе през 1897 г. се е провела първата кинопрожекция, денят ще завърши с почит към визуалното изкуство – от автомобилите си зрителите ще изгледат българските филми “Завръщане” и “Диви и щастливи”.

Оказва се, че един авантюристичен ден, прекаран на колела, също може да ни вдъхнови да опознаем съкровищата на своя град.

Снимки: архив, Facebook /авто-мото клуб “Русчукъ"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български певци подкрепят европейската кампания #ИзползвайГласаСи

Бюрото на Европейския парламент в България организира концерт #ИзползвайГласаСи в подкрепа на кампанията за изборите за Европейски парламент на 9 юни т.г. На сцената на столичния Club Mixtape 5 тази вечер ще се изявят младите певци Дара, Прея, Дара Екимова..

публикувано на 19.04.24 в 07:35

В края на седмицата времето остава облачно и дъждовно

В петък , 19 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в София 1°. Облачността ще е значителна, с разкъсвания по поречието на Дунав. По обяд в Рило-Родопската област ще завали. Дъждът до вечерта ще обхване Южна България...

публикувано на 18.04.24 в 20:20

Рисковете за страната идват от образованието, демографията и здравеопазването

10 основни риска пред страната за идната декадапосочва националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", предава БТА. "Влошаване на системата на образованието“ е водещият риск посочен от допитването...

публикувано на 18.04.24 в 19:50